448727
448727
448727
448727
448727

PROVJERILI SMO Kada su ministri, a kada kandidati na izborima?

  • , 02.09.2016., 07:40
  • Autor:
  • komentara

U jeku kampanje, radijskim spotom, Darko Horvat, reklamira svoje ministarstvo i promovira europske fondove. Ali tvrdi, to nije kampanja.

 
 
 
 
Ministri u kampanji (Video: Dnevnik Nove TV)
Ministri u kampanji (Video: Dnevnik Nove TV)

Kada su ministri, a kada kandidati na izborima? Kako funkciju, makar i tehničku, koju plaćaju porezni obveznici ne miješati s izbornim aktivnostima? Jasnih razgraničenja nema, a i oni sami priznaju da je to teško odvojiti. Posljednji sporni slučaj je radijska reklama Darka Horvata kojom usred kampanje promovira što je radilo njegovo ministarstvo u povlačenju europskog novca.

'Ne bih ja ovo nazvao kampanjom. Ja jesam u kampanji, ali jednom drugačijom metodom, ovo je isključivo promocija onoga što radi ministarstvo, i ovo su informacije hrvatskom poduzetniku da zna na što može aplicirati i na kakve se natječaje može prijaviti', kazao je tehnički ministar Darko Horvat.

Novac za promidžu dolazi, kaže Horvat, iz strukturnih fondova. A on kao ministar možda će na godišnji sljedeći tjedan, kako bi sudjelovao u kampanji koja je, kako kaže kolega mu Kliman, počela preuzimanjem funkcije.

'Kampanja traje od prvog dana preuzimanja mandata, to je valjda svima jasno. Ja ne dijelim cijelu tu priču, ja komuniciram cijelo vrijeme turizam', kazao je tehnički ministar turizma, Antun Kliman.

Priznaje, aktivnosti na terenu su ubrzane jer, opravdava se, zovu ih ljudi s terena. 'Pa to malo izgleda u tom smislu kao neka dodatna kampanja', kazao je Kliman.

Za dio izbornih aktivnosti Vlaho Orepić je uzeo godišnji. Kampanju i ministarski posao, misli, nemoguće je odvojiti.

'Najiskrenije, nemoguće. Vjerujte mi, odvojiti to formalno je nemoguće. Ja sam otišao na godišnji, a više sam vremena proveo u Zagrebu i na poslu nego na godišnjem', rekao je tehnički ministar unutarnjih poslova, Vlaho Orepić.

U petak će ići u Tovarnik. U podne, kao tehnički ministar pa kao kandidat, na istom mjestu. Pridružit će mu se i kolega Panenić.

'U ovoj sam kampanji samo tri dana odvojio za kampanju, obveze su brojne', napominje Tomislav Panenić, tehnički ministar gospodarstva.

A on ih, čini se, ne smatra i dijelom kampanje. Svi ministri na raspolaganju imaju službeni automobil, kojim se nerijetko odlazi na stranačke aktivnosti.

'To se ne smije raditi u okviru svega što je povezano s ministarskim radom, tako da, ja sam putovao osobnim autom', kazao je Slaven Dobrović, tehnički ministar zaštite okoliša i prirode.

Što smiju ministri kao kandidati na izborima, nigdje jasno ne piše. Trebali bi imati na umu, da iako tehnički, porezni obveznici ne trebali njihove plaćati izborne aktivnosti.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se