Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Građani se žale

Provjerili smo što smijete, a što ne smijete na plažama pod koncesijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve je više građana koji se, pogotovo na društvenim mrežama, žale na tretman na plažama pod koncesijom. Uvjetuje se korištenje ležaljki, na nekima se zabranjuje unošenje hrane i pića, korištenje određenih dijelova plaža i slično. Mi smo provjerili što smijete, a što ne smijete na takvim plažama.

Na ulazima na neke dubrovačke plaže zabrane: Kažu, zabranjeno je unositi hranu, piće i staklene boce...

Pročitajte i ovo Naplata ulaska na plažu (Foto: Dnevnik.hr) Tko je u pravu? Naplaćuju ulaz na plažu? Vlasnici apartmana ogorčeni, iz kampa tvrde: ''Nitko ne naplaćuje nikakve karte'' Slika nije dostupna Prosvjed zbog koncesije Bauk: Začudilo bi me da Ževrnja ostane župan

''Zabranjivanje nije dobro. Ljudi moraju imati mogućnost sami odlučiti žele li jesti svoju hranu ili ručati u restoranu na plaži'', smatra Jan iz Slovačke.

''Mi smo donijeli vlastitu vodu. Dok god ne ostavljamo smeće, mislim da je to u redu, nitko nas nije provjeravao'', kazala je Ivonne iz Australije.

No koncesionar nema pravo ni na kakav način ograničiti građane koji dolaze na plažu, pogotovo ne zabranom unošenja hrane i pića.

''Niti jednim koncesijskim ugovorom nije definirana mogućnost da se nekome zabranjuje nešto. Neovisno o tome koncesionar je dužan pridržavati se pravilnika i svih drugih mjera sigurnosti, jedno od tih zbilja mogu predstavljati boce. Ugovorom nije dozvoljeno zagrađivati bilo koga, ali naravno uvijek apeliramo na međusobnu kulturu kako i naši korisnici recimo ne bi takvu hranu koristili na tim stolovima, nego na mjestima prikladnima za to'', rekao je Ivo Klaić, županijski pročelnik za pomorstvo.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 26 plaža nalazi se pod koncesijom otvornog tipa i dostupne su svima pod jednakim uvjetima. Zatvorenih koncesija nema – to su one na koje je ulaz ograničen ili se naplaćuje kao na jednoj plaži u Crikvenici.

''Cijena za odrasle iznosi 15 kuna, za djecu od tri do 14 godina osam kuna, a za mlađe od tri godine ne naplaćuje se. U cijenu su uključeni tuševi, WC-i, spasioci, zaštitarska služba, održavanje, čišćenje plaže'', objasnila je Danijela Kovačević iz gradskog kupališta u Crikvenici.

Na plaže pod zatvorenom koncesijom ne može se ući bez plaćanja ili bez dozvole, one su predviđene Zakonom iz 2003. godine. Plaže koje nemaju fizički ograđen ulaz otvorene su plaže i na njima građanima ne smiju biti ograničena nikakva prava sve dok se ponašaju pristojno i ne remete javni red i mir.

Ručnike ''čuvalice'' na plažama možete slobodno maknuti, baciti u more... Zanimljivo je da bi inače sve ležaljke na plažama trebale stajati na jednom mjestu, na jednoj hrpi s koje ih uzmete, sunčate se i vratite. Prazne ležaljke uopće ne bi smjele biti na plaži.

Koncesionari brinu o plažama, oni plaćaju koncesiju, obavljaju gospodarsku djelatnost i svakako moraju misliti na urednost i sigurnost. Naravno, i sami građani također moraju znati pravila ponašanja. A krše li koncesionari pravila, županijska povjerenstva i komunalni redari izlaze na teren i odlučuju o mjerama. Najstroža je raskid koncesije – no toga još, bar u najjužnijoj županiji nije bilo.

O tome što smiju a što ne smiju koncesionari, razgovarali smo s gradskim vijećnikom Ljubom Nikolićem.

Kako se ponašati ako vam na plaži netko kaže da ne smijete ležati na ležaljci, kraj nje ili slično?

Koncesionar koji drži do svoje plaže, do reda na toj plaži, sigurno vas neće potjerati. Bit će dobar domaćin, kao što od vas očekuje da budete dobar gost. Ako se nešto tako dogodi, predlažem da razgovarate s upravom plaže ili slučaj prijavite vijeću za nadzor koncesije koje djeluje pri županijskom uredu koji je nadležan za izdavanje koncesija.

Ima li koncesionar pravo otjerati gosta s plaže ako ne konzumira njegove usluge?

Ne, to nigdje tako ne stoji. Mi smo nedavno pogledali ugovore o koncesijama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji plaža kojih je deset pod koncesijom u gradu. Niti u jednom ugovoru tako nešto ne stoji.

Ovdje jasno naznačite što koncesionari smiju, a što ne smiju?

Koncesionar bi trebao biti dobar domaćin i očekivati od nas da smo dobri gosti. Ne smije vas otjerati, ne smije zauzeti dio pomorskog dobra praznom ležaljkom ako na njoj nema nekog od gosta, nema razloga da vam brani ulazak na plažu, osim ako se ne radi o zatvorenoj koncesiji gdje koncesionar ima pravo čak i naplaćivati ulaz. Takvih ugovora o koncesiji u Dubrovniku nema.

Naplaćivati samo oni koji imaju zatvorenu koncesiju?

Tako je. I onaj koji ima ugovor o koncesiji u kojem tako nešto izrijekom stoji.

Što se tiče staklenih boca, to u ugovorima ne stoji?

Tako je. S druge strane koncesionari bi na svojim plažama to morali poštivati, znači ne nuditi staklenu ambalažu. Kako se ponašaju oni, tako se moraju ponašati i gosti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene