Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Arbitražna odluka

Spornih točaka ima od Istre i rijeke Dragonje preko Žumberka i granice s Metlikom do Međimurja: ''Oni neka traže, a mi ne damo, to je naše"

Sporne točke na kopnenoj granici (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Sporne točke na kopnenoj granici (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sporne točke na kopnenoj granici (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Sporne točke na kopnenoj granici (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sporne točke na kopnenoj granici (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Sporne točke na kopnenoj granici (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sporne točke na kopnenoj granici (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
Ekipa Dnevnika Nove TV provjerili je stanje na kopnenoj granici sa Slovenijom gdje su dobili zanimljive odgovore stanovnika.

U podnožju Svete Gere, hrvatski i slovenski lovci su u pripremama za lov. O arbitraži ne razmišljaju. "Uvijek održavamo, još od starina, prijateljske odnose, a politika je politika", rekao je Nikola iz Lovačkog društva. No, o granici sa Slovenijom ima jasan stav.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Walter Zakrajšek - 3 Blizu granice s Hrvatskom Završena akcija spašavanja: Otkriveno stanje speleologa, a spasilačka služba razmišljala je i o miniranju Slovenski specijalci, ilustracija Velika akcija Slovenski specijalci upali u osnovnu školu: Uhićena je učiteljica

"Oni neka traže, a mi ne damo naše, to je naše", dodaje Nikola. Ali, na vrhu pod snijegom slovenska vojska ostaje.

Protokol predaje vojnih objekata nalaže da slovenska vojska Svetu Geru ne može napustiti bez sudjelovanja Hrvatske. Promjena stanja u vojarni na Svetoj Geri moguća je uz bilateralni postupak primjene arbitražne presude.

Svaki odlazak do vinograda, za Milana znači ulazak u Sloveniju. No, susjedima s druge strane granice hrvatski teritorij ne bi prepustio.

"Ne dati njima to, ne dati... to je naše, to nikom dati'', kaže Milan iz Sočice. Na pitanje očekuje li da će se slovenska vojska maknuti sa Svete Gere, kaže: "Morat će ići, mora ići van."

Sveta Gera je tek jedna od spornih točaka na gotovo 700 kilometara dugoj kopnenoj granici sa Slovenijom. Ima ih od Istre i rijeke Dragonje preko Žumberka i granice s Metlikom do Međimurja.

Za slovensku općinu Metlika arbitražni sud odredio je različito. Za neke kuće na hrvatskom katastru odlučio je da pripadaju Hrvatskoj, a za neke da pripadaju Sloveniji. Selo Drage na hrvatskoj je zemlji, a arbitražom je pripalo Sloveniji. Mještani imaju problem s građevinskim dozvolama i zemljišnim knjigama. Očekuju primjenu arbitraže.

"Neka bude pod Sloveniju, u Sloveniji imamo vodu, elektriku, telefon, sve je pod Slovenijom, Hrvatska uopće nema ni cestu do ovamo", kaže Alojz iz sela Drage. Arbitraži se nada i jedan od rijetkih Hrvata u selu. "Sve pod Sloveniju. Šume neka budu Hrvatske", kazao je Milan.

A oni u općini kojima je arbitraža presudila da pripadaju Hrvatskoj, od Vlade su dobili novčanu ponudu - da presele u Sloveniju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene