Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Život u zabludi

Provjerili smo što je hormon rasta koji je koristio Mirko Filipović

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok je za neke zabranjeno sredstvo, za Jakova je život. Nedopušteno sredstvo u sportu, u medicini je lijek.

Priznanjem da je koristio hormon rasta Mirko Filipović je šokirao mnoge. U sportu je to naime, nedopušteno sredstvo - dok je u medicini lijek!  Bez njega četverogodišnji Jakov nikada ne bi narastao, ostao bi na razini djeteta od svega nekoliko mjeseci.

Pročitajte i ovo Bolnica - 1 Traže lijek Hrvatska među najgorima po smrtnosti od raka, stručnjaci tvrde: "Prije 20 godina ovo nismo mogli ni zamisliti" Mila Rončević vraća se kući - 4 izvješće zaklade Otac djevojčice koja nas je sve ganula zbog svoje hrabrosti: "Mila je dobro, Bogu i ljudima hvala"

Što je zapravo hormon rasta i zašto su svi oni koji ga koriste ilegalno, po teretanama kako bi nabili mišiće zapravo u zabludi, pitali smo stručnjaka endokrinologa. Pretjerano lučenje upravo tog hormona od jednog Turčina napravilo je Guinnessovog rekordera, najvišeg čovjeka na svijetu.

Mirkovo priznanje

Zbog njega smo strepili, za njega klicali, osjećali ponos. Ali svega dva dana nakon odlaska u mirovinu, nad blistavu se karijeru u najmanju ruku nadvio oblak sumnje. Mirko je priznao da je koristio hormon rasta.

VIDEO Mirko se opet oglasio: Kakva halabuka, samo sam čekao Andriju Jarka

'Ja sam to uzeo u terapeutske svrhe i ta količina i način na koji sam uzeo, ne može mi dati nikakvu prednost. Doping kao takav podrazumijeva povećanje sposobnosti i performansi sportaša. Je li, zbog toga se uzima doping. Ovo sam uzeo kao lijek, doslovce kao lijek', objašnjavao je Filipović.

Iako ga naše tijelo samo proizvodi tijekom cijeloga života, u sportu je hormon rasta na listi nedopuštenih sredstava. U medicini se tretira kao lijek, a Mirko ga je kaže, upravo zato i koristio. Kako bi sanirao ozljedu ramena.

'Određenog učinka može imati u nekakvim takvim situacijama, u nekakvim povredama tipa recimo živaca i tome slično', kaže endokrinolog prof. dr. sc. Miroslav Dumić, a na pitanje je li hormon rasta mogao poboljšati njegove performanse odgovara 'U principu ne'.

Mirko sve priznao: Pročitajte njegovo objašnjenje

No uzeo je nešto što nije smio. I to je činjenica. U svijetu vrhunskog sporta hormon rasta je tabu.

Zabranjeno sredstavo za Jakova je život

Za neke zabranjeno sredstvo, za Jakova život. Ima četiri i pol godine, starijeg brata Adama i veliku ljubav prema autićima.

'Već u prvom tromjesečju trudnoće kad se formira mozak, kod njega se iz nepoznatih razloga dogodilo nekakvo zatajenje funkcije i nije se hipofiza do kraja stisnula', objašnjava Jakovljeva mama Sanja Sabljak.

Smještena duboko u našem mozgu, na takozvanom turskom sedlu, hipofiza je žlijezda ne veća od zrna graška no najvažnija u našem organizmu. Upravo ona luči hormon rasta i regulira rad ostalih žlijezda u organizmu. Kod Jakova ona jednostavno ne radi.

'S takozvanim nordi penom, se daje hormon rasta. Izgleda kao obična penkala. Unutra se nalazi malena iglica. Iglica nije velika, mala je, pola centimetra', pokazuje Jakovljev tata Davor Sabljak.



 Da Jakov redovito prima terapiju, tatin je posao. Mama je kažu jednostavno preosjetljiva.

'Svaku večer čekam da zaspe, onda je lakše. Kad zaspe onda je miran i na koncu konca hormon rasta djeluje najbolje dok dijete spava. Nekad su babe govorile da djeca rastu dok spavaju. Tako da to i dalje vrijedi, priča Davor.

Nisu bapske priče nego činjenica. Njegovo lučenje najintenzivnije je upravo sat vremena nakon što utonemo u san. Ne boli, kaže tata Davor, a dečko je ionako spavalica.

'Mi vam u našoj obitelji malo drugačije gledamo na farmaceutsku industriju, na hrvatsko zdravstvo i slično. Jako smo zahvalni što to postoji', priča Sanja.



Skupi lijek u potpunosti pokriva HZZO. Bez njega bi Jakov vjerojatno ostao na razini osmomjesečnog djeteta, a zbog oštećene hipofize imao bi i niz drugih, ozbiljnih zdravstvenih problema. Mama Sanja kaže da bi to za njih bilo poprilično tragično.

'Mjesta gdje se dila svega i svačega'

Prije nego se rodio Jakov, Sanja nije ni čula za hormon rasta. No to je pojam koji se, ispod glasa, na nekim mjestima često spominje.

'Teretane su postale mjesta gdje se zaista dila svega i svačega', priča dr. Dumić.

Nešto za što svi znaju da se događa, ali nešto o čemu nitko ne želi govoriti niti skrivenoga identiteta, a kamoli javno. Razlog jednostavan.

'Njega može samo legalno propisati liječnik. Međutim, postoje očito i drugi putevi odakle se on nabavlja, ali ponavljam vrlo je dvojbena njegova kvaliteta', kaže dr. Dumić.

Hoće li zbog uzimanja hormona rasta, nečiji mišići automatski biti veći, profesor Dumić je jasan.

'Nije dokazana neka bitna uloga hormona rasta pri tome. Druga stvar ako primate velike doze, ali te velike doze su toliko štetne zapravo da uopće nema smisla uopće o tome govoriti', kaže.



Dapače, može izazvati rak. U velikim količinama, ovaj hormon, objašnjava Dumić, dovodi do pretjeranog rasta kako benignih tako i malignih stanica i njegovo korištenje tada je izuzetno opasno. Unatoč tome, o njemu se osim u sportu, često govori i u industriji ljepote.

Na njega su pale i brojne holivudske zvijezde, od Sylvestera Stallonea preko Mela Gibsona. Zbog, stručno rečeno, lipolitičkog djelovanja u određenoj mjeri smanjuje udio masti u organizmu i poboljšava mišićni tonus, ali to je kažu stručnjaci zanemarivo u odnosu na opasnosti.

Guinnessov rekorder

I dok je Jakovljeva hipofiza laički rečeno uspavana, kada se iz nje hormon rasta luči u pretjeranoj mjeri dogodi se ovo. Dogodi se Guinnessov rekord. Ili imenom i prezimenom Sultan Kosen.

'Moja visina je 246 cm, dlanovi su 27 centimetara, a stopala 37 i pol centimetara. Dakle, vlasnik sam tri različita rekorda', rekao je Sultan.

33-godišnjeg Turčina snimali smo prije tri i pol godine i najviši je od sedam milijardi ljudi na planetu. Koji broj cipela nosi, ne zna. Jer za njega se one prave po specijalnoj narudžbi. Jedino što zna da je s devet godina već nosio broj 50.



Imao je pet operacija, od toga tri na mozgu. A sve kako bi se otklonio tumor koji mu je pritiskao hipofizu. Ona je zbog toga u organizam ispuštala pretjerane količine hormona rasta i od Sultana napravila medicinski fenomen.

Životna ispovijest najvišeg čovjeka na svijetu

'Kada sam imao devet godina bio sam visok 180 cm. I zato nisam mogao proživjeti djetinjstvo kao drugi, nisam se mogao igrati, trčati, stalno mi je nešto bilo', ispričao je.

Nije bilo lako kaže, ali naviknuo se živjeti i sa svojom visinom i pogledima koji ga svugdje prate.

'Samo neka snimaju, uvijek je tako. Naučio sam se', objasnio je.

Pa i odgovarati na bezbrojna pitanja znatiželjnika. Ima kaže poseban krevet, dovoljno dug i čvrst da izdrži njegovo tijelo. Jede kao i njegovi vršnjaci normalne visine, a od mladića razočaranog u ljubav u međuvremenu je postao suprug.

I do danas narastao dodatnih 5 centimetara. I dok je Sultana njegov hormon rasta doveo do ukupno 251 centimetra visine, nedostatak ovoga hormona malenog je Jakova skoro stajao života, a našeg proslavljenog sportaša u najmanju ruku ugleda.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene