Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dio zarade prijavljivao u Luxemburgu

PROVJERILI SMO Može li se Luka Modrić izvući od kaznenog progona zbog neplaćanja poreza u Španjolskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon priče o Luki Modriću i o mogućoj istrazi zbog njegovog neplaćanja poreza u Španjolskoj, provjerili smo može li se kapetan hrvatske reprezentacije izvući od kaznenog progona.

Španjolski su ga mediji prokazali da je dio zarade prijavljivao u Luxemburgu gdje je porez 30 puta manji.

Pročitajte i ovo Modrić optužnica - 4 32 godine "Tata više nikad nije došao": Bolna sjećanja na stravičan zločin nad civilima i dalje žive, tu je ubijen i djed Luke Modrića Luka Modrić (Foto: AFP) MUKE REPREZENTATIVCA Luka Modrić u utorak pred španjolskim sudom zbog ozbiljnih optužbi, brani ga Ronaldov odvjetnik

Porez koji je navodno izbjegao, Luki Modriću ipak bi mogao doći na naplatu.

Porezni stručnjak Nikola Mijatović sa zagrebačkog Pravnog fakulteta objašnjava - ako su ga savjetovali da umjesto u Španjolskoj, plati 30 puta manji porez preko tvrtke u Luksemburgu - to ne znači da se i ogriješio o zakon.

"Ono što za njega kao nekakva odgovornost može izaći to je svakako plaćanje poreza. Mislim, ako se utvrdi da je on to trebao platiti u Španjolskoji da neće moći izbjeći zajedno sa zateznim kamatama, a s obzirom na visinu spominje se nekih 14 milijuna eura“, kaže Mijatović.

"Mnogi koriste rupe u zakonu"

Za novac koji dobiva za korištenje svog lika poput reklama, Modrić je dužan platiti porez. Mijatović kaže - rupe u zakonu koriste mnogi u svijetu nogometa kako bi to izbjegli. Ako mogu, porez prijave u nekoj od svjetskih oaza s manjom stopom.

"Gdje se vrti veliki novac normalno da je velik interes za izbjegavanjem plaćanja poreza što ne mora uvijek biti protuzakonito već naprosto netko gleda platiti što je moguće manje, onda koriste te praznine koje postoje“, kaže Mijatović.

Bivši dopredsjednik HNS-a, odvjetnik Ivan Brleković pak kaže - španjolski sud je već pokazao u slučajevima drugih nogometnih zvijezda poput Messija da to smatra financijskim inženjeringom.

"Bez obzira što je nogometaš prenio svoja prava na tu neku agenciju s Nizozemskih Antila, ne pruža uslugu, ne prodaje svoj lik ta agencija, nego nogometaš“, kaže Brleković.

Ime najboljeg hrvatskog nogometaša već se našlo u nogometnoj aferi na domaćem terenu. I to u onoj kojom se braća Mamić terete za izvlačenje novca iz Dinama preko Modrića i Dejana Lovrena.

Svjedok u postupku protiv braće Mamić

S nogometnog terena Luka Modrić je prošle godine stigao pred istražitelje USKOK-a zbog davanja iskaza. On je u postupku koji se vodi protiv braće Mamić u statusu svjedoka.

"On nije od strane Uskoka optužen, što ne znači da teoretski nije moguće u daljnjem tijeku razvoja događaja“, kazao je Brleković.

Zbog sumnji u prijevare, porezni uskok je protiv Mamića podnio tri kaznene prijave. Poručuju da i dalje prate što rade klubovi, a što igrači kao obveznici poreza na dohodak.

"I ovdje dolazi do utaja poreza preusmjeravanjem novca na povezana, inozemna trgovačka društva (često offshore kompanije) uz upotrebu nevjerodostojnih ugovora i drugih isprava na način da se oporeziva isplata neosnovano prikazuje neoporezivom...", poručuju iz samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara.

I oko toga surađuju i traže pomoć i od drugih država.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene