Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Nakon pojave salmonele

PROVJERILI SMO Koliko se kontrolira hrana koju uvozimo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pojava salmonele u mesu na policama trgovina povukla je pitanje koliko se kontrolira hrana koju uvozimo.

Iz veterinarske inspekcije uvjeravaju kako se jednako nadzire uvezena i domaća hrana, a odgovorni su svi - od proizvođača do inspekcije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MMinistar ne odustaje ''Inspekcije su radile cijeli vikend i radit će dok na tržištu ne postignemo to da imamo zdravstveno ispravne proizovde'' Slika nije dostupna Strože kontrole Salmonela pronađena 67 puta, ali potrošači nisu znali! Kreće masovni nadzor

Dragutin, koji se uzgojem peradi ovime bavi već 17 godina, uzgojio je više od deset milijuna pilića, a salmonele, kaže, nikada nije bilo.

"Kad bi bila salmonela, bi o tome bili obaviješteni od veterinarske inspekcije i objekat bi bio automatski pod strogim nadzorom, a do klanja nema šanse da dođe, a kamoli do trgovine", kaže proizvođač Dragutin Turk

Nad proizvođačima se naime provodi jaka kontrola. Dragutin sumnja da je ista takva i u zemljama Europske unije.

"Recimo neke države na pakiranju napišu da se treba obraditi termički na 60 stupnjeva i onda je to meso ispravno", kaže Turk.

No na području cijele Europske unije isti su standardi i propisi.

"Hrana cirkulira bez pregleda"

"Hrana cirkulira, znači stavlja se na tržište bez nekih posebnih pregleda kad ide iz jedne države članice u drugu državu članicu jer smo jedinstveno tržište s istim pravilima i istim nadzorima", kaže Tatjana Karačić iz Veterinarske inspekcije.

Iz veterinarske inspekcije poručuju kako jednako nadziru domaću i uvezenu hranu. A domaći proizvođači vide problem u tome što uvozimo previše, pa čak i ono što možemo sami proizvesti.

"Posebice kad je u pitanju meso peradi, gdje imamo tradiciju, imamo kapacitete, imamo sve resurse, a uvoze se neke kategorije u neprimjerenim količinama", kaže Branko Bobetić iz gospodarskog udruženja Croatiastočar

O pojavi salmonele raspravljalo se i na Markovu trgu. U Saboru je zbog toga zatražena stanka.

"Da se slučajno ovo dogodilo s mesom iz Hrvatske, naša domaća farma već bi bila zatovrena, a protiv vlasnika bi bila pokrenuta kaznena prijava", kazala je HSS-ovka Ana-Marija Petin.

Ministar: "Postrožit ćemo kontrole"

Ministar poljoprivede Tomislav Tolušić poručuje kako će se kontrola uvezenog mesa dodatno postrožiti.

"Već smo postrožili i već su inspekcije na terenu zadnja dva tjedna koliko sam ja tu, ali to će biti još strože i kvalitetnije i jače kontrole u budućnosti", kaže Tolušić i dodaje kako protiv uvoza nema ništa, ali ta hrana mora biti iste kvalitete kao domaća.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene