Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bliski susret s divljim životinjama

Provjerili smo kako izgleda lov na divlje svinje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Problem prevelikog broja divljih svinja na kvarnerskim otocima počeo se rješavati. Lovci su dobili slobodne ruke da pucaju u divlje svinje svih 365 dana godišnje.

Situacija s divljim svinjama na Krku, Cresu i Lošinju potpuno je izmakla kontroli, a gradonačelnici otoka vape za pomoć. Iako lov mnogi smatraju nehumanom agresijom na životinje, protiv ovoga lova ne bune se ni ekološke udruge, saznaje Provjereno. Iako još nije donesen zakon kojem bi se divlje svinje proglasile štetočinama, sada, prije nove turističke sezone, ukinuti su propisi koji brane lov na divlje svinje u određenim razdobljima godine.

Pročitajte i ovo Centar zatajio bolest posvojene djece - 9 donosi Provjereno Centar je majkama posvojenih dječaka prešutio stravičnu istinu, a onda ih dodatno šokirao: "Nisam vjerovala svojim ušima" Svinja - 1 Veliki gubici Afrička svinjska kuga poharala Slavonijom, vlasnici očajni: "Ne mogu spavati od brige jer nikad ne znaš što se dešava"

Svih 365 dana u godini dozvoljen je izlov. Lovci iz svih obližnjih krajeva krenuli su u akciju. U obračunu s ovim životinjama naše kamere pratile su ih u stopu. Provjerili smo kako izgleda bliski susret s divljim svinjama.

Berislav Tulić, pročelnik ureda za poljoprivredu primorsko goranske županije, i sam ponekad ide u lov s otočkim lovcima. 'Naš cilj je i sve naše odluke su da treba potpuno izlučiti divlje svinje sa kvarnerskih otoka. To će biti teško'. rekao je Tulić.

Jedna divlja svinja, prosječno na godinu, donese od pet do osam mladih

Davorin Marković, ravnatelj Zavoda za zaštitu prirode, također smatra da ukloniti divlju svinju zbog teškog terena i guste šume neće biti lako. 'Ukloniti divlju svinju, uistinu nije jednostavno, akcijski plan predlaže sve osim trovanja', rekao je Marković. Kako i kada je uopće došlo do ove neizdržive i opasne situacije za mještane Krka, Cresa i Lošinja? Prije 25 godina na Krku, Cresu i Lošinju, divljih svinja, nije uopće bilo.

U dobro čuvanom, ograđenom djelu Cresa, nekoliko svinja trebale su služiti kao dodatak turističkoj ponudi. No ideja ekskluzivnog lova, brzo je propala. Ograđeni dio zapušten je. Probijena je ograda, a nekoliko svinja brzo se razmnožilo. Jedna divlja svinja, prosječno na godinu, donese od pet do osam mladih.

Divljih svinja je toliko da su se počele spuštati iz šuma do naselja i plaža. Ugrožavaju ljude, ali i ekosustav. Problem nije nov, već godinama se o njemu priča, ali ništa ne poduzima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene