445104
445104
445104
445104
445104

PRAVA PACIJENATA U BOLNICAMA Znate li za 'sat informacija'?

  • , 01.08.2016., 13:25
  • Autor:
  • komentara

Zbog učestalih problema i komplikacija prilikom liječenja, ministar Nakić je odlučio poboljšati komunikaciju između liječnika i pacijenata. Prije pola godine svim je kliničkim bolnicama poslao naputak da moraju uvesti sat informacija.

 
 
 
 
\'Sat informacija\' za pacijente (Video: Dnevnik Nove TV)
\'Sat informacija\' za pacijente (Video: Dnevnik Nove TV)

Tijekom sat vremena liječnik mora biti dostupan pacijentu i njegovoj obitelji. Provjerili smo funkcionira li to.

Zbog komplikacija sa srcem, Milan je dugo u bolnici. Svakodnevni razgovor s liječnikom, kaže, puno mu znači. Unazad nekoliko mjeseci, bolnički liječnici su dužni odvojiti sat vremena za razgovor s pacijentima i njhovim članovima obitelji. 'Supruga je uvijek mogla dobiti odgovarajuće odgovore na pitanja', kaže Milan.

'Pacijentu je sam dolazak i prijem u bolnicu kao i neizvjesnost kad je riječ o naravi i ishodu bolesti vrlo traumatičan. Od vitalne je važnosti pružiti im informaciju i na neki način dati im psihološku podršku', rekao je Edvard Galić iz KB-a Sveti Duh.

Tatjanu je u njezinoj bolesničkoj sobi u KBC-u Sestre milosrdnice dočekala i kratka obavijest kada i s kojim liječnikom može razgovarati.

'Dobijem sve informacije koje me zanimaju. Nije bilo nikakvih problema do sada', rekla je Tatjana. Iako su i prije ovog naputka liječnici tijekom vizite komunicirali s pacijentima, često je to bilo na brzinu - ispred ambulante, između operacija, telefonski.

'Koliko mi realno dobro možemo informirati pacijente to naravno ovisi o individualnim sposobnostima, ovisi o tome koliko je pacijent aktivan u tome i koliko otvoreno pristupi liječniku sa svojim dvojbama. Teško je pretpostaviti što sve čovjeka u krajnjoj liniji muči', smatra Zdravko Dorosulović iz KBC-a Sestre milosrdnice.

Zato je, kažu, ovaj sat informacija dodatno pojačao povjerenje pacijenta prema liječniku što je itekako bitno u liječenju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se