Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na snazi pola godine

PRAVA PACIJENATA U BOLNICAMA Znate li za 'sat informacija'?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog učestalih problema i komplikacija prilikom liječenja, ministar Nakić je odlučio poboljšati komunikaciju između liječnika i pacijenata. Prije pola godine svim je kliničkim bolnicama poslao naputak da moraju uvesti sat informacija.

Tijekom sat vremena liječnik mora biti dostupan pacijentu i njegovoj obitelji. Provjerili smo funkcionira li to.

Pročitajte i ovo Bolnica - 1 Sve osjete i pacijenti Nedostatak liječnika u Hrvatskoj: U zagrebačkom Domu zdravlja Zapad mjesecima nema pedijatra Ljubica Adžaip pet godina nakon Kardiokirurgu Cristijanu Bulatu potvrđena optužnica, supruga preminulog pacijenta komentirala: "Razočaranje je što taj doktor još uvijek radi u bolnici i što nekoga liječi"

Zbog komplikacija sa srcem, Milan je dugo u bolnici. Svakodnevni razgovor s liječnikom, kaže, puno mu znači. Unazad nekoliko mjeseci, bolnički liječnici su dužni odvojiti sat vremena za razgovor s pacijentima i njhovim članovima obitelji. 'Supruga je uvijek mogla dobiti odgovarajuće odgovore na pitanja', kaže Milan.

'Pacijentu je sam dolazak i prijem u bolnicu kao i neizvjesnost kad je riječ o naravi i ishodu bolesti vrlo traumatičan. Od vitalne je važnosti pružiti im informaciju i na neki način dati im psihološku podršku', rekao je Edvard Galić iz KB-a Sveti Duh.

Tatjanu je u njezinoj bolesničkoj sobi u KBC-u Sestre milosrdnice dočekala i kratka obavijest kada i s kojim liječnikom može razgovarati.

'Dobijem sve informacije koje me zanimaju. Nije bilo nikakvih problema do sada', rekla je Tatjana. Iako su i prije ovog naputka liječnici tijekom vizite komunicirali s pacijentima, često je to bilo na brzinu - ispred ambulante, između operacija, telefonski.

'Koliko mi realno dobro možemo informirati pacijente to naravno ovisi o individualnim sposobnostima, ovisi o tome koliko je pacijent aktivan u tome i koliko otvoreno pristupi liječniku sa svojim dvojbama. Teško je pretpostaviti što sve čovjeka u krajnjoj liniji muči', smatra Zdravko Dorosulović iz KBC-a Sestre milosrdnice.

Zato je, kažu, ovaj sat informacija dodatno pojačao povjerenje pacijenta prema liječniku što je itekako bitno u liječenju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene