Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROVJERENO ISTRAŽUJE

Stanovnici Višnjana na nogama zbog izmjena prostornog plana, načelnik dao nevjerojatnu izjavu: ''Činio sam to da bih išao u onom pogledu razvoja vlastite obitelji''

Provjereno o načelniku Višnjana
Provjereno o načelniku Višnjana Provjereno
Aktualno Galerija Provjereno o načelniku Višnjana Provjereno o načelniku Višnjana Foto: Provjereno Provjereno o načelniku Višnjana Provjereno o načelniku Višnjana Foto: Provjereno Provjereno o načelniku Višnjana Provjereno o načelniku Višnjana Foto: Provjereno Provjereno o načelniku Višnjana Provjereno o načelniku Višnjana Foto: Provjereno +0 Provjereno o načelniku Višnjana Galerija 1/5 >>
Stanovnici Višnjana podignuli su se na noge – njihov načelnik izložio je prijedlog izmjena i dopuna prostornog plana. Dok neki na svojim česticama neće moći ništa graditi jer postaju zelene, drugi će pak moći graditi ili ih prodavati po puno većoj cijeni.

Stanovnike Višnjana najviše je uzbudila činjenica da načelnik sebi i svojoj obitelji urbanizira 16.500 kvadrata diljem općine. ''Ja to nisam činio da bih profitirao, nego sam činio da bih išao u onom pogledu razvoja vlastite obitelji'', objašnjava Angelo Mattich, načelnik Općine Višnjan novinarki Provjerenog.

Pročitajte i ovo Provjereno: Transplantacija srca - 2 Bravo! Utrka s vremenom na život i smrt: Pogledajte prilog za koji je Marino Grgurev dobio nagradu za najbolji snimateljski rad Provjereno: Svećenici - 1 Mladi, perspektivni, obrazovani Živjeli su kao svi ostali, a onda su prelomili: "To je bio jedan mali šok za moju obitelj "

Provjereno o načelniku Višnjana Provjereno o načelniku Višnjana Foto: Provjereno

Samim načelnikovim prijedlogom izmjene prostornog plana otkrilo se kako u njegovoj imovinskoj kartici nedostaju pune stranice popisa zemljišta. Kako kaže, on je ''domorodac'' te je samim time dosta zemlje naslijedio. No tijekom godina načelnik je i kupovao. Trenutačno obnaša treći mandat, a o svemu tome u imovinskoj kartici nema ni slova. ''Nisam smatrao toliko važnim da bih trebao toliko povesti računa o tome'', ističe načelnik.

Provjereno o načelniku Višnjana Provjereno o načelniku Višnjana Foto: Provjereno

Osim netransparentnosti načelnikove imovinske kartice, nejasnoća u pretvaranju čestica u negrađevinske, građanima također nije jasno zašto se urbanizira još kvadrata oko nove poslovne zone kada već postojeći nisu do kraja izgrađeni, niti je u najmu niti prodano. ''Samim time, načelnik bi urbanizacijom ovo zemljište valorizirao između 35 i 40 eura po kvadratu, od startnih jedan euro. Osobno smatram da je to slučaj bez presedana u Istri, vjerujem i šire, gdje se povlaštenim informacijama stvara bitna i znatna imovinska korist za jednog čovjeka koji bi trebao raditi za javni interes. Da ne govorim da se to sve radi tako da se nekom mještaninu uzme dio građevinskih kvadrata i preseli na zonu'' izjavila je Ana Černjul, općinska vijećnica IDS-a.

Provjereno o načelniku Višnjana Provjereno o načelniku Višnjana Foto: Provjereno

Osim toga Mattich je vlasnik jedne tvrtke u likvidaciji, jedne aktivne i direktor u jednostavnom trgovačkom društvu koje nosi naziv njegove liste. Ista ta tvrtka, objasnio je ekipi Provjerenog, osnovana je jer je s prijateljima osmislio monografiju Višnjana kad nije bio načelnik, a sada kad opet jest - općina kupuje primjerke od nje i daruje kao poklon te je to dio stavki u proračunu. ''Na moje pitanje vezano za proračun kako je moguće da stavka reprezentacije prelazi sto tisuća kuna, u vrijeme kada nema domjenaka ni službenih posjeta jer su restorani zatvoreni, a nema ni hrane, načelnik mi je odgovorio da on jede sedam puta na dan. I da se to mene ne tiče'', otkriva Černjul.

O čemu se točno radi, kakve su još sumnjive informacije isplivale na površinu te za čiji interes radi načelnik Višnjana - propituje Provjereno.

Cijelu priču ne propustite pogledati večeras od 23 sata na Novoj TV!


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene