Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Provjereno: Dom zdravlja 'zagubio' 6 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovaj produženi vikend i gužve na cestama prava su najava turističke sezone. Vozači Hitne pomoći u Zadarskoj županiji dočekuju je na rubu štrajka. Plaćeni su kao vozači saniteta, a rade spašavajući ljudske živote.

Bajno nije ni liječnicima, oni ne traže novac, već godišnji odmor jer neki ga nisu imali čak četiri godine. Svoja prava, ali na sudu traže i medicinske sestre. No, ni to nije sve, posljednji u nizu skandala je ostavka prvog čovjeka zadarske Hitne.

Pročitajte i ovo Hrvati napadnuti u predgrađu Dublina, ilustracija Policija traži svjedoke Dvojica Hrvata brutalno napadnuti u predgrađu Dublina: Jednom od njih liječnici se bore za život Slika nije dostupna Pag dobiva dom zdravlja

Iako rade potpuno isti posao kao i vozači hitne pomoći u Zadru, vozači sanitetskog prijevoza nemaju iste ugovore o radu, a uvijeti rada i plaća također nisu ni približno isti. 

Ekipa Provjerenog provela je nekoliko dana s vozačima na otocima Ugljanu i Pagu, te u Obrovcu, Benkovcu, Biogradu i Gračacu. Željeli su se uvjeriti što vozači zapravo rade u tim mjestima.

'Čim dođem u jutro na posao javim se prijavno-dojavnoj u Zadar, kažem broj mobitela hitne medicinske pomoći, javim se na radio stanicu kao vozilo hitne pomoći, a po riješenju smo sanitet.' rekao je Mišo Vojvodić, vozač u Biogradu

Na različite načine su ugovorene usluge i u ostalim hrvatskim Domovima zdravlja, no plaće su im izjednačene jer rade isti posao. 

Na ime sedam timova hitne medicinske pomoći, HZZO Domu zdravlja u Zadru godišnje uplaćuje 3 961 000 kuna za ukupno 21 zaposlenika. Za 28 zaposlenika u sanitetskom prijevozu, HZZO plaća godišnje 6 055 000 kuna, no i još gotovo 5 milijuna na ime dežurstava za hitnu pomoć, kao i još milijun za pripravnost. Gdje se izgubilo gotovo 6 milijuna kuna, ravnateljica dr. Renata Bek nije znala odgovoriti.

U odnosu na Zadar, ali i ostale hrvatske kolege, vozačima nedostaje uniformi, zaštitne opreme, novih vozila, a neki od prostora u kojima borave, neprimjereni su čak i za držanje domaćih životinja.

Ravnateljicu Doma zdravlja Zadar dr. Renatu Bek rijetko se može vidjeti u bilo kojoj ispostavi izvan Zadra, tvrde zaposlenici. Sindikalist Ivan Gašpar dobio je i dvije opomene pred otkaz. Tvrdi da šikaniranje trpi godinama, taman koliko se bori za ostvarivanje zasluženih prava. Sva ta borba, uz opomene, donjela mu je najmanju plaću i najlošije radno mjesto.

Žalosno je i da ravnateljica ne zna za događaj o kojemu je brujao cijeli Dom zdravlja. Zaposlenik Mladen Dražić potukao se na radnom mjestu, postoji čak i zapisnik policije, a nikada nije kažnjen. Incident se dogodio samo desetak metara od njezina ureda. Šef zadarske hitne pomoći dr. Robert Županović, zbog nereda u toj službi, prošloga je tjedna podnio neopozivu ostavku. 

No u zadarskom Domu zdravlja nisu nezadovoljni samo vozači. Liječnici na Pagu već godinama traže još jednog kolegu kako bi im pomogao u dežurstvima. Na godišnjem odmoru nisu bili četiri godine.

Osoblje paške ispostave zbog svih se ovih nepravilnosti želi izdvojiti iz zadarskog Doma zdravlja. To bi se trebalo i dogoditi već ove jeseni. Uz vozače i nezadovoljne liječnike, u zadarskom Domu zdravlja oštećene su i medicinske sestre. Njima se hitnoća također ne plaća. One su zadovoljštinu, baš kao i vozači, potražili na sudu. Dobile su povoljnu presudu, ali ne i zadovoljštinu.

Vozači su lani u desetom mjesecu planirali štrajk. Odgodili su ga zbog dogovora s ravnateljicom da će njihovi problemi biti povoljno riješeni.  Od borbe ne odustaju i tvrde da se više neće dati prevariti.

'Mi planiramo štrajk ali još moramo obaviti neke konzultacije pa ćemo vidjeti što i kako dalje', rekao je vozač s Paga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene