Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavljamo pratiti

PROVJERENO OTKRILO LANAC PREVARANATA Pogledajte trenutak kad smo im doveli inspektore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Provjereno donosi nastavak priče o lancu medicinskih prevaranata. Prošli smo ih tjedan razotkrili, a ovaj u dogovoru s inspekcijom uhvatili na djelu. Maja Medaković prerušena je bila u publici, pratila je prezentaciju i dopisivala se s inspekcijom, dojavljivala im što se unutra događa. Pogledajte trenutak kada su banuli inspektori - gosti koje prevaranti nisu očekivali.

Malo teorija zavjere i zastrašivanja konvencionalnom medicinom, a potom i razlog zbog kojeg su vas pozvali na besplatno medicinsko savjetovanje. Kako tvrde, imaju rješenje za sve vaše probleme - njihove uređaje. Cijena - prava sitnica.

Pročitajte i ovo Provjereno: Moje mjesto pod suncem - 8 Moje mjesto pod suncem Posebno mjesto koje pomaže drugima: "Kako očekivati da dijete bude dobro i pristojno u školi kad je zapravo gladno?" Provjereno: žrtva obiteljskog nasilja - 1 Donosi Provjereno Žene progovorile o strahotama koje su proživjele u sigurnoj kući: "Nekoliko sam puta pomislila - bolje da sam trpjela batine nego što sam ovamo došla"

Kvantna magnetska rezonanca koja mjeri 40 organa, donosi preko 260 analiza i ima dozvolu i certifikat od Ministarstva zdravlja - sve je to laž. Prevara na djelu koju smo vam razotkrili prošli tjedan. Niti su oni liječnici, niti za ovo što rade imaju dozvole ministarstva, a nalazi koje ljudi čekaju već su unaprijed pripremljeni. Loši, naravno.

Scenarij koji su na vlastitoj koži, očito osjetili mnogi jer nakon emisije uslijedili su pozivi, mailovi, poruke onih koji su na prevaru nasjeli. Među njima i dojava da se jedno slično savjetovanje održava u srijedu u Rijeci u jednom hotelu.

Reporterka Provjerenog, Maja Medaković prerušila se ne bi li umanjila mogućnost da je prepoznaju. Na predavanje u spomenutom hotelu nije bilo tako lako ući. Nije imala pozivnicu, ali su je ipak pustili u dvoranu u kojoj su bili uglavnom stariji ljudi.

Za razliku od prošlotjednog predavanja, odmah na početku, puno lukaviji pristup. Prezenter je odmah rekao kako on nije nikakav liječnik, ali ni da ne mora biti liječnik kako bi napravio ovo očitanje. Iako je riječ o različitim tvrtkama ovog i prošlog tjedna, špranca je ista. I ovdje slušamo identičnu priču kao i prije tjedan dana na savjetovanju u Dugom Selu. Samo sada uz prijevod s mađarskog.

Maja Medaković je tijekom cijelog predavanja bila u dosluhu s inspekcijom Ministarstva zdravlja čije su inspektorice pred dvoranom čekale njezinu dojavu. Za vrijeme trajanja prezentacije komunicirale su porukama. Nakon dojave da su mjerenja sudionika pri kraju, inspektorice su ušle u dvoranu.

Sudionici su zamoljeni da napuste dvoranu kako bi se mogao obaviti nadzor, a mađarskom predstavniku nije bilo drago što vidi naše kamere. Pojasniti situaciju nije želio, a iako smo imali dopuštenje za snimanje i od Ministarstva zdravlja i od uprave hotela, on je i dalje negodovao.

U situaciji sličnoj ovoj našli su se i Stjepan Babić te Mira Kovač. Prije šest mjeseci i oni su telefonski pozvani na besplatno medicinsko savjetovanje. Od tvrtke AMA International kupili su madrac i 1500 kuna dali na licu mjesta, bez računa. Ostatak su dogovorili plaćati na rate, 555 kuna mjesečno, općim uplatnicama koje su im slali poštom.

Gdje završe njihovi novci ni sami ne znaju. Prve su uplatnice dobili na ime tvrtke AMA International, pa na Medical solutions i sada na kraju na privatni račun izvjesne Irene Bilonić, referentice za AMA International. Na telefonske pozive već dulje vrijeme nitko im ne odgovara, a svoje poslovanje zadnji put nisu željeli ni nama pojasniti.

U posljednje vrijeme inspekcija je u kršenju zakona uhvatila desetak tvrtki poput OXYNESA iz Osijeka. Svima im je izrečena zabrana djelovanja. 'Inspekcijski nadzor Ministarstva zdravlja utvrdio je da tvrka Oyxnes sa sjedištem u Osijeku nije imala potrebne dozvole za obavljanje zdravstvenih pregleda građana', kaže nam Ivana Jerković iz Ministarstva zdravlja.

Ali kada inspekcija odradi vrhunski posao, nerijetko je to Sizifov posao. Jer prevaranti rade po već uhodanoj praksi. Otvore novu tvrtku i sve ispočetka.

Riječ je o svojevrsnoj pošasti koja traje, kažu nam upućeni, dulje od godinu i pol dana.

U Ministarstvu apeliraju na građane da ne nasjedaju na prevare i da im dojave svako sumnjivo savjetovanje na koje su pozvani. No ovo je problem kojim bi se trebao pozabaviti i MUP i DORH. Priča koju svakako nastavljamo pratiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene