450349
450349
450349
450349
450349

PROVJERENO OTKRILO LANAC PREVARANATA Pogledajte trenutak kad smo im doveli inspektore

  • , 16.09.2016., 08:02
  • Autor:
  • komentara

Provjereno donosi nastavak priče o lancu medicinskih prevaranata. Prošli smo ih tjedan razotkrili, a ovaj u dogovoru s inspekcijom uhvatili na djelu. Maja Medaković prerušena je bila u publici, pratila je prezentaciju i dopisivala se s inspekcijom, dojavljivala im što se unutra događa. Pogledajte trenutak kada su banuli inspektori - gosti koje prevaranti nisu očekivali.

 
 
 
 
Lanac medicinskih prevaranata (Video: Provjereno)
Lanac medicinskih prevaranata (Video: Provjereno)

Malo teorija zavjere i zastrašivanja konvencionalnom medicinom, a potom i razlog zbog kojeg su vas pozvali na besplatno medicinsko savjetovanje. Kako tvrde, imaju rješenje za sve vaše probleme - njihove uređaje. Cijena - prava sitnica.

Kvantna magnetska rezonanca koja mjeri 40 organa, donosi preko 260 analiza i ima dozvolu i certifikat od Ministarstva zdravlja - sve je to laž. Prevara na djelu koju smo vam razotkrili prošli tjedan. Niti su oni liječnici, niti za ovo što rade imaju dozvole ministarstva, a nalazi koje ljudi čekaju već su unaprijed pripremljeni. Loši, naravno.

Scenarij koji su na vlastitoj koži, očito osjetili mnogi jer nakon emisije uslijedili su pozivi, mailovi, poruke onih koji su na prevaru nasjeli. Među njima i dojava da se jedno slično savjetovanje održava u srijedu u Rijeci u jednom hotelu.

Reporterka Provjerenog, Maja Medaković prerušila se ne bi li umanjila mogućnost da je prepoznaju. Na predavanje u spomenutom hotelu nije bilo tako lako ući. Nije imala pozivnicu, ali su je ipak pustili u dvoranu u kojoj su bili uglavnom stariji ljudi.

Za razliku od prošlotjednog predavanja, odmah na početku, puno lukaviji pristup. Prezenter je odmah rekao kako on nije nikakav liječnik, ali ni da ne mora biti liječnik kako bi napravio ovo očitanje. Iako je riječ o različitim tvrtkama ovog i prošlog tjedna, špranca je ista. I ovdje slušamo identičnu priču kao i prije tjedan dana na savjetovanju u Dugom Selu. Samo sada uz prijevod s mađarskog.

Maja Medaković je tijekom cijelog predavanja bila u dosluhu s inspekcijom Ministarstva zdravlja čije su inspektorice pred dvoranom čekale njezinu dojavu. Za vrijeme trajanja prezentacije komunicirale su porukama. Nakon dojave da su mjerenja sudionika pri kraju, inspektorice su ušle u dvoranu.

Sudionici su zamoljeni da napuste dvoranu kako bi se mogao obaviti nadzor, a mađarskom predstavniku nije bilo drago što vidi naše kamere. Pojasniti situaciju nije želio, a iako smo imali dopuštenje za snimanje i od Ministarstva zdravlja i od uprave hotela, on je i dalje negodovao.

U situaciji sličnoj ovoj našli su se i Stjepan Babić te Mira Kovač. Prije šest mjeseci i oni su telefonski pozvani na besplatno medicinsko savjetovanje. Od tvrtke AMA International kupili su madrac i 1500 kuna dali na licu mjesta, bez računa. Ostatak su dogovorili plaćati na rate, 555 kuna mjesečno, općim uplatnicama koje su im slali poštom.

Gdje završe njihovi novci ni sami ne znaju. Prve su uplatnice dobili na ime tvrtke AMA International, pa na Medical solutions i sada na kraju na privatni račun izvjesne Irene Bilonić, referentice za AMA International. Na telefonske pozive već dulje vrijeme nitko im ne odgovara, a svoje poslovanje zadnji put nisu željeli ni nama pojasniti.

U posljednje vrijeme inspekcija je u kršenju zakona uhvatila desetak tvrtki poput OXYNESA iz Osijeka. Svima im je izrečena zabrana djelovanja. 'Inspekcijski nadzor Ministarstva zdravlja utvrdio je da tvrka Oyxnes sa sjedištem u Osijeku nije imala potrebne dozvole za obavljanje zdravstvenih pregleda građana', kaže nam Ivana Jerković iz Ministarstva zdravlja.

Ali kada inspekcija odradi vrhunski posao, nerijetko je to Sizifov posao. Jer prevaranti rade po već uhodanoj praksi. Otvore novu tvrtku i sve ispočetka.

Riječ je o svojevrsnoj pošasti koja traje, kažu nam upućeni, dulje od godinu i pol dana.

U Ministarstvu apeliraju na građane da ne nasjedaju na prevare i da im dojave svako sumnjivo savjetovanje na koje su pozvani. No ovo je problem kojim bi se trebao pozabaviti i MUP i DORH. Priča koju svakako nastavljamo pratiti.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se