Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osumnjičeni za trgovinu ljudima

Policija ga traži, a on se javio Provjerenom: "U svojoj zemlji nisam zaštićen. To su presurove laži''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri tjedna nakon priloga u Provjerenom o izrabljivanju radnika od strane vlasnika humanitarne udruge “Ljubav, vjera, nada”, slučaj dobiva intrigantan nastavak. Novinar Provjerenog Ivan Čorkalo razgovarao je s osumnjičenim za trgovanje ljudima koji je ispričao svoju stranu priče.

Krajem svibnja, Provjereno je izvještavalo o slučaju trgovine ljudima povezanom s humanitarnom udrugom "Ljubav, vjera, nada“". Prema ispovijesti mladog para iz Bosne, vlasnici udruge namamili bi radnike oglasom za posao, a potom ih izrabljivali. Cijeli slučaj završio je velikom policijskom akcijom u kojoj je formalna vlasnica udruge privedena i određen joj je jednomjesečni istražni zatvor, dok se njezin suprug istog popodneva dao u bijeg. Tri tjedna nakon priloga u Provjerenom, osumnjičenik u bijegu Dino Dedić kontaktirao je redakciju u želji da ispriča svoju stranu priče.

"Ne znam što da vam kažem. Trgovanje ljudima...to mi zvuči kao da sam ih zavezao lancem i tukao, kao da sam ih prodavao. Ne smatram se uopće krivim i zato sam se obratio, ne znam što drugo napraviti jer u svojoj zemlji nisam zaštićen. To su presurove laži i prevelika kalja je bačena na moju obitelj", rekao je za Provjereno Dino Dedić koji tvrdi da je iza svega stoji namještaljka bivše radnice.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih" Provjereno: iznajmljivanje ilegalnih objekata - 3 Donosi Provjereno Načelnik iznajmljuje ilegalne objekte na koje je potrošio desetke tisuća eura i mrtav hladan tvrdi: "Pa pola je Hrvatske ilegalno izgrađeno"

"Ona je zvala sve ljude, dobila je točan popis koji su bili kod nas i nagovarala ih jer na surovu laž, kao da smo mi nekakvi mafijaši, ubojice, a kao što ste vidjeli iz priloženih lica nije sigurno bio ni pištolj ili glok ispod stola kako su rekli, vidi se da su smijali.
Oni su skloni bili namještanju cijele priče", ispričao je Dedić dodajući da se za radnike brinuo kao za članove obitelji.  

"Prema njima smo bili kao prema rođenoj obitelji. Ne znam zašto su takve okrutne laži izjavili. Mi smo družili kao prijatelji, oni su mene nazivali ne gazda, nego buraz“, komentirao je svoje odnose s radnicima.

Optužbe da je bio nasilan prema ženi i da je radnike vrijeđao, nazivajući ih "nesposobnim glupim Bosancima“, te da im je prijetio da će im "kopati leševe po šumi" ako pokušaju pobjeći, demantira i tvrdi da su bili skloni namještanju priče.

"Ja jesam bio malo burniji sa jezikom, ali ne na način kao prijetnja, nego na način kao gazda. Jer sam vidio da djeluju na suprugu, da je počela od toga šiziti. Čak je i ona osobno otišla s njima raditi… Nisu htjeli raditi. Ja sam im rekao idite, supruga im je rekla idite, međutim nisu htjeli otići. Dolazili su doma, jeli, pili, tuširali se, izlazili van. Nekad čak nisu ni dolazili na posao i to je ta situacija gdje su se naljutili. Dva-tri dana uopće nisu dolazili na posao, zaspali su", komentirao je optužbe da su radnici bili pod prisilom. Kaže i da je spreman doći na policiju s odvjetnikom i da ne namjerava bježati. 

Reporter Provjerenog razgovarao je i s majkom osumnjičenog o navodno katastrofalnim uvjetima stanovanja radnika, a što mu je ona otkrila te što je osumnjičenik u bijegu još ispričao u svoju obranu, pogledajte u večerašnjem Provjerenom u 22.30 na Novoj TV.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene