453489
453489
453489
453489
453489

Evo što molitelji ispred bolnica stvarno misle kada ne znaju da ih kamera snima

  • , 13.10.2016., 17:42
  • Autor:
  • komentara

"Provjereno" večeras donosi snimke razgovora s aktivistima koji mole ispred bolnica. Novinar Ivan Čorkalo s njima je razgovarao ispred zagrebačke Vinogradske bolnice gdje mole 24 sata dnevno i ispred hitnog prijema bolnice Merkur.

 
 
 
 
Što molitelji ispred bolnica stvarno misle? (Video: dnevnik.hr)
Što molitelji ispred bolnica stvarno misle? (Video: dnevnik.hr)

Pored dvije zagrebačke bolnice, moli se ispred još dvadest i dvije bolnice u Hrvatskoj, dok širi kontekst priče uključuje i raspravu o pobačaju na Ustavnom sudu te pokušaje zabrana u europskim državama od kojih je posljednji primjer bio u Poljskoj.

Ivan Čorkalo (Foto: Nova TV)

Ivan Čorkalo je u razgovoru s aktivistima otkrio da su njihovi stavovi vrlo tvrdi i da pobačaj doživljavaju većim problemom od ratova u svijetu.

Na pitanje što bi same učinile u ekstremnim slučajevima začeća nakon silovanja ili kad je život majke ugrožen, jedna aktivistica i dalje je čvrsto zastupala svoje stavove, a druga je izjavila kako se ne može staviti u tu situaciju, ali bi sama donijela tu odluku.

„Osobno se nemrem staviti u taj položaj, jel tak, ja sam žena i trebala bi nekakav dio proć da bi mogla o tome nešto govoriti. ... Jel bi se u to mogli stavit? Ja ne mogu, dok ja ne dođem u tu situaciju, al onda bi ja odlučila.“, rekla je jedna aktivistica koja moli protiv pobačaja.

Jedan od voditelja volontera inicijative „40 dana za život“ kazao je kako nisu politička inicijativa, ali ne isključuje političku borbu i pokretanje referenduma za zabranu pobačaja. Čorkalu je ovako komentirao mogućnost referenduma: „Nikada neće biti postavljeno referendumsko pitanje - Jeste li za zabranu pobačaja. To je pitanje koje odmah navodi neku zabranu, dakle, ako će to jednog dana biti, ja ne znam kako će izgledati, bit će afirmativno i bit će poruka - Jeste li za život...?“.

Stavove aktivista, ali i bolničkih liječnika te reakcije građana na inicijativu i svjedočanstvo žene koja se odlučila na pobačaj, „Provjereno“ donosi večeras u 22 sata i 35 minuta.
 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se