453489
453489
453489
453489
453489

Evo što molitelji ispred bolnica stvarno misle kada ne znaju da ih kamera snima

  • , 13.10.2016., 17:42
  • Autor:
  • komentara

"Provjereno" večeras donosi snimke razgovora s aktivistima koji mole ispred bolnica. Novinar Ivan Čorkalo s njima je razgovarao ispred zagrebačke Vinogradske bolnice gdje mole 24 sata dnevno i ispred hitnog prijema bolnice Merkur.

 
 
 
 
 
Što molitelji ispred bolnica stvarno misle? (Video: dnevnik.hr)
Što molitelji ispred bolnica stvarno misle? (Video: dnevnik.hr)

Pored dvije zagrebačke bolnice, moli se ispred još dvadest i dvije bolnice u Hrvatskoj, dok širi kontekst priče uključuje i raspravu o pobačaju na Ustavnom sudu te pokušaje zabrana u europskim državama od kojih je posljednji primjer bio u Poljskoj.

Ivan Čorkalo (Foto: Nova TV)

Ivan Čorkalo je u razgovoru s aktivistima otkrio da su njihovi stavovi vrlo tvrdi i da pobačaj doživljavaju većim problemom od ratova u svijetu.

Na pitanje što bi same učinile u ekstremnim slučajevima začeća nakon silovanja ili kad je život majke ugrožen, jedna aktivistica i dalje je čvrsto zastupala svoje stavove, a druga je izjavila kako se ne može staviti u tu situaciju, ali bi sama donijela tu odluku.

„Osobno se nemrem staviti u taj položaj, jel tak, ja sam žena i trebala bi nekakav dio proć da bi mogla o tome nešto govoriti. ... Jel bi se u to mogli stavit? Ja ne mogu, dok ja ne dođem u tu situaciju, al onda bi ja odlučila.“, rekla je jedna aktivistica koja moli protiv pobačaja.

Jedan od voditelja volontera inicijative „40 dana za život“ kazao je kako nisu politička inicijativa, ali ne isključuje političku borbu i pokretanje referenduma za zabranu pobačaja. Čorkalu je ovako komentirao mogućnost referenduma: „Nikada neće biti postavljeno referendumsko pitanje - Jeste li za zabranu pobačaja. To je pitanje koje odmah navodi neku zabranu, dakle, ako će to jednog dana biti, ja ne znam kako će izgledati, bit će afirmativno i bit će poruka - Jeste li za život...?“.

Stavove aktivista, ali i bolničkih liječnika te reakcije građana na inicijativu i svjedočanstvo žene koja se odlučila na pobačaj, „Provjereno“ donosi večeras u 22 sata i 35 minuta.
 

 DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se