Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Način preživljavanja

Konkurencija u sakupljanju otpada sve jača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podsused, Malešnica, Špansko... Zagrebački kvartovi u kojima se ovih dana vrši odvoz glomaznog otpada. I dok se jedni rješavaju smeća, drugima je ono način da prežive.

Ismet i Suada Muratović već trideset godina žive od toga što, kako sami kažu, 'beru' željezo. Prije je bilo bolje tvrde. Danas se malo baca, a i nisu Romi više jedini koji sakupljaju otpad. Konkurencija je sve jača. Najvažniji su strpljenje, upornost i dobro uvježbano oko da ne bi propustili pokupiti kakav dobar komad jer za kilogram željeza mogu dobiti do kunu i pol. Kilogram aluminija je od šest do osam kuna, a za bakar se dobije tridesetak kuna.

Pročitajte i ovo Devet novih kamiona Čistoće - 2 Spomenuo i Jakuševec FOTO Stigli novi kamioni: Tomašević otkrio i kad bi mogla početi sanacija odrona na Jakuševcu Odron na Jakuševcu - 1 EMISIJA PROVJERENO Do kuda je dogurao plan za zatvaranje Jakuševca i je li realno da se agonija riješi u idućih pet godina? "Što ćete napraviti da brdo ponovno ne eksplodira?"

>>Ovako možete UŠTEDJETI i SMANJITI OTPAD u kući, ali i na poslu

Dosad su za otkupljene sirovine novac dobivali na ruke, nisu trebali ostaviti nikakve osobne podatke, a trgovina sekundarnim sirovinama bila je u sivoj zoni. Država je gubila novac kažu nam u Ministarstvu okoliša. Novi Zakon o održivom gospodarenju otpadom to će promijeniti, a Romi se žale i kažu od nas će napraviti još veću sirotinju. Zakon će izrijekom zabraniti odlaganje glomaznog otpada na javnim površinama kao što je to do sada bila uobičajena praksa.

Umjesto toga, glomazni ćete otpad morati odlagati u za to predviđena reciklažna dvorišta besplatno ili će to za vas učiniti drugi, ali ćete to morati i platiti. Svaki će kvart ili općina imati svoje reciklažno dvorište koje će biti u nadležnosti lokalne samouprave, a oni koji u njih donose sekundarnu sirovinu na otkup, bit će snimani, evidentirani putem osobne iskaznice, a novac će im se isplaćivati isključivo preko računa, ne na ruke.
Pitate se što je u tome loše? Baš ništa, barem u teoriji.

U praksi manje od mjesec dana prije stupanja na snagu novog Zakona, za njegovu primjenu gotovo ništa nije spremno. Osim što u svakom gradskom kvartu ili općini ne postoje predviđena reciklažna dvorišta, ona se ni ne grade. Iz Ministarstva poručuju da će za primjenu Zakona postojati određeni prijelazni rok, vrijeme prilagodbe.No koliko će ono trajati, ne znaju.

'Točan rok vam ne mogu reći, ali čim prije ćemo to napraviti obzirom da se radi o važnoj problematici',objašnjava Mario Obrdalj, pomoćnik ministra za Provjereno. Očito toliko važnoj da smo pitanje smeća još jednom samo pomeli pod tepih.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene