Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjereno istražuje

Priča o ženi koja terorizira 40 stanara: Gomila smeća po stubištu, prijeti smrću, a lani je čak i zapalila zgradu

Smeće koje je Dragica unijela u zgradu (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Smeće koje je Dragica unijela u zgradu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Smeće koje je Dragica unijela u zgradu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Smeće koje je Dragica unijela u zgradu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Smeće koje je Dragica unijela u zgradu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Smeće koje je Dragica unijela u zgradu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Smeće koje je Dragica unijela u zgradu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Smeće koje je Dragica unijela u zgradu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Dragica (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dragica (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +1 Dragica (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/6 >>
Zbog jedne sustanarke, 39 stanara zgrade u Kaštel Štafiliću svakodnevno prolazi kroz agoniju. Ona skladišti smeće u zgradi, prijeti im smrću, a lani je čak i zapalila zgradu. Intervenira policija, susjedi zovu liječnicu, socijalnu radnicu, pišu DORH-u, i sve je to bez rezultata. Čak i da se požele odseliti i prodati svoje stanove, ne mogu jer onamo nitko neće doseliti.

Zgrada je to iz koje pozivi institucijama ne prestaju: zove se policija, socijalna služba, sanitarna inspekcija, komunalci. Sve se to radi jedne osobe, susjede iz prizemlja koja skuplja smeće i skladišti ga po cijeloj zgradi.

Pročitajte i ovo Provjereno: Matej Pešut i Danka Derifaj, reporterka Provjerenog Javno je (ne)bitno "Ravnatelj na službenom putu": Reporterka Provjerenog razotkrila bezočnu laž Provjereno: Zvonimir Rusjan - 5 izgubili dokumentaciju Na mirovinu je čekao 14 godina, a onda se uključilo Provjereno: "Mislio sam da će ići brže, ali ovako..."

"Po čitavu noć ona donosi stvari. Ona po sedam dana, ne znam kako može izdržati, po sedam dana ne spava, nego navlači stvari", rekla je njezina susjeda Bermina Rogić.

Na naše pitanje o razlozima za skupljanje smeća, Dragica je odgovorila: "Ne skupljam ja. Evo, pogledajte mi ruke pa recite skupljam li ja smeće. To su stvari koje sam ja razdvajala. Jesam, skupljala sam bez daljnjega, ali isto tako idem na Pazar. Ne sramim se raditi, na sramim se ništa."

Smeće koje je Dragica unijela u zgradu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dragica (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Kulminacija svega je požar koji je izbio ispred njezinog stana jer je zapalila svijeću u hodniku zgrade. Dim se proširio do zadnjeg kata. Vatra se srećom nije proširila, već samo dim. Svi su evakuirani na vrijeme, ali je jedna susjeda zbog respiratornih problema završila na pregledu u bolnici.

"Ujutro nije privedena kad je izbio požar, nego sam ja drugi put zvao policiju i privedena je u Firule, gdje je bila testirana na drogu i u sebi je imala četiri vrste narkotika", rekao je njezin susjed Željko Sedlar.

Pokušali su joj pomoći, ali ona odbija maknuti smeće

U zgradi u Kaštel Štifiću u kojoj živi Dragica nalazi se 39 stanova. Većina ih je kupljena za odmor, a tek manji broj njih stalno je naseljen. Unatoč tome, nitko nema mira, ni oni koji povremeno dolaze ni oni koji svaki dan svjedoče donošenju i odnošenju smeća.

"Vukli smo to smeće u kontejner, a ona je s druge strane vraćala smeće natrag. Tu nema zdravog razuma. Prije toga smo se s njom dogovorili i ona je pristala da joj pomognemo", rekao je Sedlar.

Smeće koje je Dragica unijela u zgradu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Smeće koje je Dragica unijela u zgradu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Sadašnje stanje, tvrde stanari, nije ništa naspram onoga što je bilo. Berima Rogić je većinska vlasnica u zgradi u kojoj je kupila je tri stana. Svaki put kada dođe iz Beča, ne može ući u svoje stanove.

"Moram sve skloniti da bih ušla. Nisam takva da bi joj to pobacala, nisam takva. Lijepo ju zamolim, onda ju poslije ne vidim cijeli dan", rekla je Rogić. "Nalazim se u prizemlju, gdje sam najviše ugrožena. Ne mogu ni ujutro ni u podne ni uvečer izaći od smrada", dodala je.

Stanari tvrde da su Dragici pokušali pomoći. Probali su je moliti i bili su strpljivi, ali to nikada nije urodilo plodom.

"Financijsku pomoć je dobivala od nas. Nažalost, ništa nismo mogli. Sad smo napravili tužbe pa na znam što će biti dalje ako ih se ne prihvati", rekla je Rogić.

Smeće koje je Dragica unijela u zgradu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Smeće koje je Dragica unijela u zgradu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Dragica, kaže Sedlar, nikako da shvati da svojim gomilanjem stvari po zajedničkim prostorijama ugrožava druge.

"Susjed Mirko umire od karcinoma. Došla je hitna pomoć, a od njezinih stvari ga nisu mogli otpeljati u hitnu i onda sam ja rasčistio cijeli njezin hodnik", rekao je Sedlar.

Dragica tvrdi da joj susjed smješta kako bi mogao naplatiti popravke

Dragica u prizemlju ima stan od 28 kvadrata u kojem živi s bratom koji se boji išta govoriti o njoj jer je on podstanar u njezinom stanu.

"Ne mogu ja govoriti kad ona može podnijeti zahtjev da me se iselim. Ja sam radio dosta ludosti u mladosti tako da bi komotno mogla podnijeti zahtjev. Neko sam vrijeme bio u zatvoru, ali to je većinom zbog obiteljskog nasilja", rekao je njezin brat.

Sve zajedničke prostorije Dragica je zatrpavala pa su susjedi u dogovoru sve zaključali. Međutim, ona smatra da je za sve kriv susjed Željko Sedlar koji radi spačke i razbija kako bi mogao popravke naplatiti od drugih susjeda, a pri tome optužuje nju.

Smeće koje je Dragica unijela u zgradu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Željko Sedlar (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

"Netko je preko mojih leđa došao do toga da dobiva 2000 kuna i da fino sprema pare u džep", rekla je Dragica. "Imam kaznenu prijavu da sam mu prijetila smrću. Izgledam li kao netko tko prijeti smrću? Pogledajte gospodina. Do prekjučer smo mi skupa pili kavu", dodala je.

Također, Dragica tvrdi susjedi da su joj susjedi pomagali donijeti stvari u zgradu. Radio je to i Sedlar, sve dok se nije okrenuo protiv nje.

"Nisam za to da ide u zatvor. Njoj treba pomoći"

Susjedi su komunicirali s njezinom liječnicom, socijalnom radnicom koju je potjerala. Molili su upravitelja zgrade za pomoć, ali ništa od toga nije urodilo plodom. Sve su i prijavili DORHU-u, koji im je odgovorio da se za sve navedeno već vode prekršajni i kazneni postupci.

"Ja prvi za to nisam da ide u zatvor. Ona je za liječenje i njoj treba pomoći i ja joj želim pomoći. Nije nitko za to da se njoj nanese neka nepravda", rekao je Sedlar.

Smeće koje je Dragica unijela u zgradu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Smeće koje je Dragica unijela u zgradu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Neki od stanara već su potrošili živce i pokušavaju prodati stan, ali i to je trenutačno nemoguće.

"Kad je došao čovjek iz agencije, rekao je da nema šanse da bi se ovo stavilo u prodaju. Kad je čovjek ušao i vidio hodnik, rekao je da može pokušati, ali da će se svi kupci okrenuti i otići čim vide hodnik", rekla je Rogić.

Dragica u jednom trenutku tvrdi da to nisu njezine stvari, a u drugom da ih nalazi okolo pa ih prodaje i od toga živi.

"Imala sam prije 20 i nešto godina problema s drugom. Ja se od toga ne sramim, ja od toga ne bježim. Ja imam dijete od 14 godina. To vam je kod nas: jednom ste zapečačeni, uvijek ste zapečačeni", rekla je.

Smeće koje je Dragica unijela u zgradu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dragica (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Tvrdi da je zbog toga najlakša meta za optuživanje. S druge strane, stanari više ne znaju što da rade osim da podnesu grupnu tužbu za isključenje suvlasnika iz suvalsničke zajednice. A nitko ne želi da Dragica završi na cesti.

Dragica nam je rekla da je radila na brodu, da je fizioterapeutkinja, čak i profesionalana vozačica. Rekla je da dolazi iz bogate obitelji, ali su joj svi preminuli. Rekla je da sada prodaje stvari u zalagoanici kako bi kupila hranu mačkama i sebi te da je droga njezina prošlost.

U insititucije ne vjeruje i ne misli da joj mogu pomoći. Ona samo želi da je se puti na miru.

"Ona ne želi pomoć, a za to postoje institucije i sud pa neka je daju na ocjenu radne sposobnosti", rekao je Sedlar.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene