Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zbog imovine?

Provjereno donosi nove detalje prisilne hospitalizacije 77-godišnjaka iz Belog Manastira

Ivan Stantić i Ema Branica (Foto: Dnevnik.hr)
Ivan Stantić i Ema Branica (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ema Branica (Foto: Dnevnik.hr) Ema Branica (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ivan Stantić i Ema Branica (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Stantić i Ema Branica (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ivan Stantić (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Stantić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Ivanu Stantiću liječnica izdala uputnicu za hospitalizaciju, a nikada ga nije vidjela - dobio dijagnozu sumanuti poremećaj i oduzeta mu je poslovna sposobnost. Je li sve to zbog imovine koju posjeduje?

Provjereno donosi nove detalje slučaja 77-godišnjeg Ivana Stantića koji je, iz njemu nepoznatih razloga, prisilno hospitaliziran i oduzeta mu je poslovna sposobnost. Dokumenti do kojih je reporterka Ema Branica došla otkrivaju zanimljiv niz događanja: Đimi Fuštin, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Beli Manastir, u lipnju 2017. zatražio je žurno pokretanje postupka radi lišenja poslovne sposobnosti Ivana Stantića, iako Ivan nikada nije bio kod liječnika pa medicinske dokumentacije nema, a nije bio ni korisnik Centra za socijalnu skrb. Njegova socijalna anamneza napravljena je mjesec dana kasnije, u srpnju.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih" Provjereno: iznajmljivanje ilegalnih objekata - 3 Donosi Provjereno Načelnik iznajmljuje ilegalne objekte na koje je potrošio desetke tisuća eura i mrtav hladan tvrdi: "Pa pola je Hrvatske ilegalno izgrađeno"

Postupak je, kaže Fuštin, pokrenut nakon što je psihijatar, koji je s Ivanom Stantićem imao jedan inicijalni razgovor, napisao nalaz i mišljenje. No u tom nalazu jasno stoji kako do konkretnog razgovora nikada nije ni došlo: "Gospodin Fuštin i ja pošli smo mu u susret i pokušali zapodjenuti razgovor, ali on nas je odbio bez riječi, okrenuo se i krenuo nazad prema centru grada odakle je dolazio", stoji u psihijatrijskom nalazu.

Nalaz i mišljenje psihijatra bili su temelj za dopis liječniku opće prakse koji piše uputnicu za prisilnu hospitalizaciju. No pacijenta u tom slučaju treba pregledati i liječnik opće prakse, što je Ivanova doktorica za "Provjereno" potvrdila da nije učinila.

Niz nelogičnosti sadrži i njegovo otpusno pismo u kojem stoji kako, prema informacijama Centra za socijalnu skrb, Ivan nema nikoga od bližnjih i rodbine, a sam ravnatelj te odvjetnik koji mu je bio dodijeljen kao posebni skrbnik nama govore drugačije.

"Ima jednog rođaka u Vojvodini koji se brinuo o njemu. Ima tamo dosta zemlje, čovjek muku muči da se sačuva to imanje. Gospodin Stantić totalno ne brine o tome i onda se došlo do zaključka da bi bilo dobro ispitati njegovu poslovnu sposobnost", ispričao je za Provjereno skrbnik Ivana Stantića.

Ekipa Provjerenog otkrila je i da u potpisu prijedloga, koji je Centar za socijalnu skrb Beli Manastir podnio sudu, stoji ime djelatnice koja zbog lažiranja potpisa korisnika, pisanja zamolbi i rješenja u njihovo ime, i isplate novca sebi, sjedi na optuženičkoj klupi kaznenog suda u Osijeku.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene