Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije mogla drugačije

Vrijeđali su je, govorili joj da je lijena: Procjenjuje se da u svakom razredu u Hrvatskoj sjedi barem jedna osoba s tom dijagnozom

Aktualno Galerija Provjereno: Lana Križanić - 3 Provjereno: Lana Križanić - 3 Foto: Provjereno Provjereno: Lana Križanić - 2 Provjereno: Lana Križanić - 2 Foto: Provjereno Provjereno: Lana Križanić - 1 Provjereno: Lana Križanić - 1 Foto: Provjereno Provjereno: Lana Križanić - 4 Provjereno: Lana Križanić - 4 Foto: Provjereno +0 Provjereno: Lana Križanić - 5 Galerija 1/5 >>
Vrijeđali su je, govorili joj da je lijena, da se ne trudi dovoljno. A ona jednostavno nije mogla drukčije. Čak i danas, s 23 godine - ponekad dok čita - zvuči kao dijete u prvom razredu osnovne škole. Njezin mozak slova na papiru vidi posve drukčije.

Lana ima disleksiju. Nije dakle, bila ni lijena ni glupa, samo joj je bila potrebna pomoć. A kad ju je dobila, primila ju je objeručke i odlučila svoj nedostatak pretvoriti u prednost koja će joj odrediti profesionalni put.

Uskoro će klincima, kakva je i sama bila - onima s disleksijom, pomagati i na svom primjeru pokazati - da, može se. Završava jedan od najtraženijih studija u Hrvatskoj – logopediju.

Tekst koji bi većina nas pročitala s lakoćom, studentici logopedije Lani Križanić predstavlja posebno težak zadatak.

Pojašnjava kako vidi slova na papiru, ali kad joj dođe do mozga, ispadne nešto drugo.

Prof. dr.sc. Mirjana Lenček, voditeljica Vijeća studija logopedije pojašnjava kako su neki putevi u mozgu jednostavno drugačiji.

"Ako na disleksiju gledate kao vožnju automobilom, do Karlovca primjerice nećete stići najbržim putem autocestom, nego malo drugačije", kaže profesorica Lenček te dodaje kako je to zapravo rezultat jednog drukčijeg načina mozgovnog funkcioniranja.

Pročitajte i ovo Provjereno: Izborni zakon u BiH - 5 KAMEN SPOTICANJA Ekipa Provjerenog istražila je u čemu je problem s izbornim zakonom u BiH: "Otvara se mogućnost dominacije jednog naroda nad drugim"

Pročitajte i ovo Provjereno: Vrtić - 3 GDJE JE TU PRAVDA? Prijavila nasilje nad djecom u vrtiću pa dobila upozorenje, roditelji ogorčeni: ''Osoba koja je zapravo heroj dobila je kaznu''

Disleksija je problem s kojim se Lana nosi gotovo cijeli svoj život. Ipak, slovo po slovo, riječ po riječ i stigla je na samo korak do diplome.

O istom problemu prije deset godina progovorila je Ana, tada studentica germanistike i pedagogije.

Danas ima završen fakultet i zaposlena je.

Disleksiju je prihvatila kao svog suputnika i s njom naučila živjeti.

Opširnije o toj temi u svom prilogu donosi reporterka Provjerenog Nikolina Cetinić.

 

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene