Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Savjeti vozačima

Proveli smo dan s ekipom HAK-a: Vozači nespremni za zimu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je prosinac vremenski uvjeti su ponovno iznenadili mnoge vozače i uhvatili ih nespremne. Na većini cesta u Lici i Gorskom kotaru progašeni su zimski uvjeti. Ekipa Dnevnika Nove TV provela je dan u društvu ekipe HAK-a.

U pozivnom centru HAK-a telefoni neprestano zvone. Lista vozača u problemima prilično je duga jer su mnogi nespremni dočekali zimske uvjete. Već u prvim satima vikenda na cestama su poginule 4 osobe, uglavnom zbog vožnje neprilagođene uvjetima na cesti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oprez! Upaljen žuti meteoalarm za velik dio Hrvatske: Mogući su odroni Snijeg u Tršću, mjestu u Gorskom kotaru Proljeće na pauzi VIDEO Nevrijeme pogodilo Istru, grom zapalio kuću. U Gorskom kotaru pao snijeg

'Vozače još jednom podsjećamo da u Hrvatskoj vrijedi pravilo - kada se proglase zimski uvjeti na cestama vozači trebaju imati zimsku opremu', kazala je Sandra Pučić iz HAK-ova pozivnog centra.

Uz zimsku opremu potrebno je pripaziti na još nekoliko iznimno važnih detalja. Npr. baterije za daljinsko otključavanje vozila na niskim se temperaturama troše - brže. A kako se ne koristi mehanički dio brave može nastupiti problem. Ona naime, nakon učestalog nekorištenja može zaštekati ili zahrđati. Bravu dakle, treba podmazati da se ne bi zaledila.

Idući stupanj je - osigurati dovoljnu količinu goriva, ulja, vode za hlađenje motora i vode za pranje vjetrobrana pomiješane sa sredstvom protiv smrzavanja. Sve informacije o vrsti tekućina koje trebate koristiti provjerite u knjižici vozila. Greške vas naime, mogu jako skupo stajati.

Kvalitetu guma pak, možete provjeriti kovanicom. Dubina utora ne bi smjela biti manja od dvije trećine jedne kune. A postavljanje lanaca, iako se na prvi pogled čini prilično komplicirano, uz upute se na oba pogonska kotača mogu postaviti za manje od 5 minuta.

Nakon što napravite sve ovo spremni ste za polazak. Pripremite se na vrijeme i vožnju prilagodite uvjetima na cesti.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene