453769
453769
453769
453769
453769

PROVEDENO VELIKO DOBROVOLJNO ALKOTESTIRANJE VOZAČA Evo što smo zatekli

  • , 16.10.2016., 20:23
  • Autor:
  • komentara

Rekordan broj mrtvih posljednjih dana na hrvatskim prometnicama potaknuo je studente Prometnog fakulteta da i ove godine sudjeluju u Europskoj noći bez nesreća.

 
 
 
 
Europska noć bez nesreća (Video: Dnevnik Nove TV)
Europska noć bez nesreća (Video: Dnevnik Nove TV)

Ispred noćnih klubova studenti Prometnog fakulteta organizirali su dobrovoljno alkotestiranje za mlade vozače. Istodobno je i policija pojačala patrole na cestama.

Dobrovoljno alkotestiranje provodilo se u subotu navečer ispred 300-tinjak noćnih klubova diljem Hrvatske, u sklopu Europske noći bez nesreća. "U zadnje vrijeme slušamo puno o prometnim nesrećama u Hrvatskoj i ovim želimo podsjetiti mlade vozače da ne piju dok voze, jer čuvajte sebe, svoje živote i živote drugih osoba", poručila je volonterka Maja Landeka.

Prema statistikama, svaka peta nesreća u kojoj je poginula neka osoba skrivljena je od strane vozača koji je bio pod utjecajem alkohola. Ove godine, statistika je nešto bolja nego lani - u prometnim nesrećama, u prvih 10 mjeseci, smrtno su stradale 34 osobe manje nego u istom razdoblju prošle godine. Također, u zadnjih 10 godina smanjio se broj poginulih u prometnim nesrećama.

"Poručio bih vozačima da pripaze radi sebe i radi drugih sudionika u prometu, poruka je vrlo jednostavna - poštujte prometne propise, nemojte prekoračivat brzinu, odnosno nemojte konzumirati alkohol prije vožnje i za vrijeme same vožnje", kaže Josip Mataija iz Službe za sigurnost cestovnog prometa u MUP-u.

Pridržavaju li se vozači pravila, policija ovih dana pojačano provjerava. Na cestama je velik broj patrola i policijskih službenika, a najstrože se kažnjavaju oni koji piju i voze. "Već oko 0.3, 0.4 (promila) javljaju se promjene u ponašanju, ustvari one neke kočnice se oslobađaju ali nažalost, usporavaju se reakcije vozača na opasnu situaciju", ističe Milan Panjić iz udruge Sigurnost u prometu.

Jednostavan recept kojeg bi se svaki odgovoran vozač morao pridržavati glasi - ako piješ, ne vozi.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se