Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porast obiteljskog nasilja

Protekle godine 21 žena ubijena od člana obitelji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U 2009. godini u Hrvatskoj je od strane člana obitelji ubijena čak 21 žena. Podaci su to koji govore o zabrinjavajućem porastu nasilje u obitelji sa smrtnom posljedicom.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik u izvješću za 2009. godine upozorava na alarmantni podatak da su čak 43 posto svih žrtava ubojstava žene ubijene od strane člana obitelji. U 2008. bilo je 11 smrtnih slučajeva,dok je u 2009. godini čak 21 žena ubijena od člana obitelji. Pravobraniteljica naglašava kako je do porasta nasilja u obtelji došlo zbog pomanjkanja prevencije nasilja te kako se ne radi dovoljno u osvješćivanju problema obiteljskog nasilja kao problema zajednice. Naime, premalo je angažmana lokalne zajednice, a previše toga prepušteno je nacionalnoj razini, tvrdi se u izvješću.

Pročitajte i ovo Taylor Swift - 4 Važno upozorenje Postala je žrtva zbog svoje iznimne popularnosti, ali problem je puno dublji: Na meti su posebno žene i djeca Uhićenja zbog napada u Vukovaru Izražavaju podršku žrtvama Ženske udruge: "Napad na djecu u Vukovaru motiviran je nacionalnom mržnjom"

U izvješću se ističe kako se ne koriste dovoljno prava iz Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći te kako je javnost vrlo skromno informirana. Informacijama iz Zakona olakšavaju se problemi nastali  kao posljedica obiteljskog nasilja, kao što je razvod i dioba bračne stečevine. No, njime se pruža pomoć u zastupanju pred sudom u slučajevima obiteljskog nasilja.  'Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći ne osigurava besplatna pravna pomoć u kaznenim, odnosno,  prekršajnim postupcima', stoji u izvješću Ureda za ravnopravnost spolova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene