Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HDZ jedini protiv

Prosvjednici ponovno mogu na Markov trg

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većina članova saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, osim zastupnika HDZ-a, podržala je Vladin konačni prijedlog izmjena Zakona o javnom okupljanju kojim se ukida zabrana prosvjedovanja na Markovom trgu ispred Vlade, Sabora i Ustavnog suda

Na Markovom trgu će se moći prosvjedovati od 15. srpnja, a i dalje vrijedi odredba iz prvog čitanja zakona prema kojoj se broj sudionika ograničava na 1500 ljudi, a vrijeme prosvjedovanja na razdoblje od 8 do 22 sata.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca"

Odlučeno je da će se prosvjedi ograničiti na južni dio Markova trga, dakle na prostoru između Markove crkve i Čirilometodske ulice, što znači da je prostor okupljanja ograničen na deset metara od Sabora i Vlade, te 20 metara od Ustavnog suda.

U konačni prijedlog uvrštena je odredba po kojoj se za osobe s invaliditetom i one s teškoćama u kretanju za pristup Markovu trgu osigurava ruta Radićevom ulicom kroz Kamenita vrata, dok nije prihvaćen prijedlog Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom da se osigura i dolazak Mesničkom ulicom.

>> Pravila prosvjedovanja na Markovom trgu

Jedini koji je glasao protiv zakonskih izmjena, HDZ-ovac Vladimir Šeks zamjerio je što ni konačni prijedlog zakona nije na argumentiran način razrješio nedoumice vezane uz vremensko ograničenje te ograničenje broja sudionika, kao ni odmak od objekata na Markovu trgu.

'Ta brojka od 1500 ili bilo koja druga sama po sebi izaziva ogromne poteškoće u primjeni zakona, kao što će se javiti problem u utvrđivanju tko su osobe s invaliditetom, tko to može napraviti',  zanimalo je Šeksa.

Predsjednik Odbora Josip Leko želio je doznati što će se dogoditi ako 1500 prosvjednika ne ode s Markova trga u 22 sata, jesu li oni u prekršaju i koje će sankcije imati, ali odgovor nije dobio. SDP-ovac Nenad Stazić pak smatra da eventualne tehničke poteškoće u primjeni nisu bit zakona, iako vjerojatno postoje, već je to "želja da se ispravi nepravda prema građanima kojima je bilo zabranjeno prosvjedovati na Markovu trgu te namjera Vlade da prosvjede regulira na način koji će spriječiti nerede

' Da to prethodna vlast nije zabranila prosvjede ne bi bilo ni potrebno donositi zakon. Apsurdna je i izjava novog čelnika HDZ-a o nenarodnoj vlasti Kukuriku koalicije. Čelnik stranke koja je zabranila javno okupljanje na Markovu trgu sada ovu vlast koja tu zabranu ukida naziva nenarodnom. To je uvreda svih birača koji su glasali za Kukuriku koaliciju i uvreda zdravog razuma' vjeruje Stazić. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene