Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Farsa oko projekta

Prosvjedi Zelene akcije protiv Plomina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktivisti Zelene akcije prosvjedovali su danas ispred zgrade Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja protiv projekta termoelektrane na ugljen Plomin C ocjenjujući kako je u suprotnosti sa Strategijom prostornog uređenja Republike Hrvatske.

'Projekt Termoelektrane od 500 megavata na ugljen je po nama u suprotnosti sa Strategijom prostornog uređenja Republike Hrvatske i postojećim županijskim prostornim planom koji jasno kaže da se na lokaciji Plomin može graditi samo plinska elektrana od 125 megavata', izjavio je voditelj energetskog programa Zelene akcije Toni Vidan novinarima.

Istaknuo je da su prije od Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja dobili odgovor na upit kako misle uskladiti najavljeni projekt Plomin C s postojećom prostorno-planskom dokumentacijom iz kojega je, kako je rekao, vidljivo 'da se cijeli proces studije utjecaja na okoliš tog projekta pretvara u farsu'.

Pročitajte i ovo Eksplozija u termoelektrani Vatrogasci na terenu VIDEO Čula se eksplozija, a onda su Japanci ugledali crni dim iz termoelektrane: Izbio je požar, sve je obustavljeno Slika nije dostupna Zelena akcija Reakcija na požar: ''Plomin 1 je u funkciji 47 godina i već je odavno trebao otići u dekomisiju''

>> Čačić: Dosta je vrtićkih fora, Ombla i Plomin moraju ići dalje!

Naime, rekao je Vidan, da bi zaobišlo neusklađenost s prostorno-planskom dokumentacijom, Ministarstvo je odlučilo taj projekt proglasiti rekonstrukcijom složene građevine 'Plomin'.

To je farsa i izigravanje procedure, smatra Vidan upozoravajući kako se time radi presedan 'koji bilo koji investitor može zloupotrijebiti i potpuno zaobići postojeća ograničenja u Prostorno-planskoj dokumentaciji'. Zelena akcija stoga je pozvala Vladu i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode da odbaci takvo tumačenje.

Upitan misli li da to ima veze sa smjenom Mirele Holy smjesta ministrice zaštite okoliša, Vidan je odgovorio kako bi bilo naivno tvrditi da 'ovako tempiran odlazak Mirele Holy nema veze s projektima Ombla i Plomin'. 'Mislim da je evidentno da to ima veze i vidjet ćemo po postupanju Vlade kakve veze to ima', rekao je.

Pred prosvjednike je u ime ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Ivana Vrdoljaka izišla njegova zamjenica Ana Mrak Taritaš. Izjavila je da u Ministarstvu nema nikakvog zahtjeva za lokacijsku dozvolu, a niti ga može biti dok se ne napravo procjena utjecaja na okoliš u kojoj se daje procjena zahvata sa svih aspekata. 'Ako rješenje bude prihvatljivo, bit će i lokacijska dozvola, a ako ne, nje biti neće', rekla je Mrak Taritaš.(Hina)

 Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene