Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tradicionalne manifestacije

Prosvjedi u povodu 1. svibnja diljem Europe i svijeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikalci i radnici na Međunarodni praznik rada upozoravaju na visoku nezaposlenost i stroge mjere štednje.

Tradicionalne manifestacije na 1. svibnja održavaju se u petak diljem Europe i svijeta, a sindikalci i radnici na Međunarodni praznik rada upozoravaju na visoku nezaposlenost i stroge mjere štednje te traže veće plaće i bolje radne uvjete.

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu Otac Davor Dragičević na prosvjedu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Pravda za Davida Dragičević poručio vlastima: "Možete me jedino ubiti i ništa više, ja idem do kraja"

Grčki ministar financija Janis Varufakis sudjelovao je u Ateni na poziv sindikata u proslavi 1. svibnja, neradnog dana u Grčkoj, koja je okupila tisuće ljudi, prenosi AFP.

Kontroverzni i medijski vrlo praćen ministar radikalne lijeve vlade Sirize stigao je oko podneva na Trg Klafthmonos, blizu središta Atene, gdje su sindikalne središnjice privatnog sektora, Opća konfederacija radnika i javnog sektora Adedi organizirale prosvjede na kojima se prema policiji skupilo 2500 osoba.

U pratnji trojice ministara iz radikalne lijeve vlade premijera Aleksisa Ciprasa, Varufakis pozdravio je prosvjednike i otišao, a prosvjedni marš krenuo je prema parlamentu na obližnjem trgu Sintagma.

Sindikati obilježavaju 1. svibnja: 'Ustani roblje, diži se'

I posvuda u Francuskoj sindikati su organizirali različite događaje, a suosnivač Nacionalne fronte (FN) pokazao je da se rat s kćeri, predsjednicom stranke, nastavlja.

"Svatko je na svom mjestu", izjavio je počasni predsjednik FN-a Jean-Marie Le Pen prije nego je u Parizu kao i svake godine položio vijenac ispred kipa Ivane Orleanske, junakinje rata protiv Engleza u 15. stoljeću. Njegova kći Marine učinila je isto ali nešto ranije tijekom jutra.

Što se tiče sindikata, najavljeno je nekoliko marševa. Sindikat CGT predvodit će zajedno s još tri formacije povorke protiv štednje, dok će CFDT ugostiti mlade na "festivalu" u Parizu. Treći sindikat po važnosti, Radnička snaga, prosvjedovat će sama.

Nekoliko tisuća radnika prosvjedovalo je u središtu Teherana zahtijevajući bolje životne uvjete i davanje prednosti pri zapošljavanju Irancima, izvijestila je u petak novinska agencija Ilna.

Ovo je prvi put tijekom zadnjih godina da se takav prosvjed organizira u povodu 1. svibnja.

"Zapošljavanje stranih radnika znači nezaposlenost iranskih", pisalo je na velikom transparentu koji su nosili prosvjednici, prema fotografiji koju je objavila Ilna. Stopa nezaposlenosti u Iranu premašuje deset posto radno aktivnog stanovništva.

Provjerili smo - Što bi Hrvatskoj donijelo uvođenje eura?

Tisuće policijskih časnika raspoređene su u Istanbulu za slučaj nemira protuvladinih prosvjednika na Međunarodni praznik rada. Turski mediji su izvijestili da je oko 10.000 policajaca na središnjem trgu Taksimu gdje je policija prošle godine koristila suzavac i vodene topove kako bi rastjerala prosvjednike.

Organizatori su izjavili da će ovogodišnji skupovi ponovno imati na meti vladu, ali nisu naveli lokacije skupova niti njihovi planovi. Vlada je zabranila prosvjede na Taksimu.

U Taipeiu je povodom 1. svibnja na ulice izašlo više od 10.000 ljudi pozivajući da poboljšanje uvjeta rada na Tajvanu. Prosvjede je organiziralo 15 sindikata koji, među ostalim, traže kraći radni tjedan i veće plaće, prenosi dpa.

BiH: 1. svibnja u znaku protivljenja izmjenama zakona o radu

Obilježavanje 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada u BiH protječe u znaku protivljenja izmjenama zakona o radu koji od vlasti za nastavak potpore u sklopu stand by aranžmana traže iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

U Banja Luci se okupilo više tisuća radnika koji su prosvjednom šetnjom središtem grada ukazali na težak položaj radnika te poručili da ne prihvaćaju izmjene zakona.

Vlasti razmišljaju o izmjenema zakona kojima bi se, među ostalim, pojednostavili uvjeti za davanje otkaza i smanjilo trajanje godišnjeg odmora.

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić poručila je da će uslijediti još masovniji prosvjedi ako se krene u zakonske izmjene.

"Ima nas 120.000 u sindikatu i svi poručujemo ne novom zakonu o radu'", rekla je Mišić pred radnicima u središtu Banja Luke.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović, koji zastupa radnike u drugom bosanskohercegovačkom entitetu Federaciji BiH, rekao je da je neprihvatljiva promjena ugovora o radu kojom bi se ukinuli ugovori na neodređeno vrijeme.

Najavio je da će se sindikati u razgovorima s predstavnicima vlasti oštro usprotiviti takvim promjenama.

Jedini prosvjedni skup u Federaciji BiH održan je u Tuzli gdje su se radnici propalih kompanija okupili ispred zgrade županijske vlade koja je spaljena u prošlogodišnjim neredima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene