Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mještani Pićna

'Tvornica nam ugrožava zdravlje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mještani Pićna prosvjedovali su sinoć pred pazinskim Spomen domom gdje se održavala sjednica Skupštine Istarske županije kako bi izrazili i nezadovoljstvo radom tvornice kamene vune Rockwool kao i županijskom skupštinom koja, kako tvrde, nije učinila ništa da zaštiti njihovo zdravlje.

Tristotinjak je mještana sirenama i transparentima izrazilo nezadovoljstvo radom tvornice a među njima bilo je i onih koji su imali i fotografije na kojima se vidi dim koji, kako navode, smeta disanju i peče oči. 'Jedini zahtijev je da nam se vrati život onakav kakav smo imali prije početka rada tvornice kamene vune' - poručila je predsjednica Udruge građana 'naša zemlja' Matilda Ilić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U Pićanu Vlada: Gradit će se pristupna cesta prema tvornici Rockwool Adriatic Slika nije dostupna O golfu i Rockwoolu Josipović: Golf je u redu, ali treba štititi privatnu imovinu

>> 'Rockwool' podigao tužbu zbog klevete i povrede ugleda tvrtke

Jedna od tema večerašnje sjednice skupštine Istarske županije bio je rad tvornice kamene vune kojom prigodom je od mjerodovanog ministarstva zatraženo da tvornica poštuje europske direktive i standarde o zaštiti okoliša.Kako se čulo, analize zraka su u skladu s hrvatskim zakonima, ali su zato praćeni parametri viši u odnosu na IPPC direktivu (vrijednost o kontroli spiječavanja industrijskog onečišćenja), odnosno vrijednostima emisija koje se postižu uporabom najbolje raspoložive tehnike.

>> Inspekcija uočila nepravilnosti u Rockwool Adriaticu

'Zbog same lokacije koja je u kotlini tražimo da se hitno primjene niže vrijednosti emisija, odnosno da se ugradi dodatna oprema kako bi se postigle niže vrijednosti navedene u IPPC direktivama' - naglasio je istarski podžupan Valerio Drandić. Skupština će, stoga, zatražiti od ministarstva zaštite okoliša da tvornici ne izda uporbanu dozvolu sve dok spomenuta direktiva ne bude poštovana.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene