197262
197262
197262
197262
197262

Prosvjed zbog prekomjernog izlova srdele

  • , 30.09.2011., 14:04
  • Autor:
  • komentara

Nekoliko desetaka ljudi danas je mirnom šetnjom od splitskoga HNK duž Marmontove ulice i Rivom do lučice Matejuške prosvjedovalo zbog prekomjernog lova srdela, upozoravajući kako prijeti opasnost od nestanka te riblje vrste u hrvatskom teritorijalnom moru.

 
 
 
 

Prosvjed je organizirao splitski ogranak HSP-a dr. Ante Starčevića, a pridružili su se i predstavnici profesionalne ribarske udruge Naše more iz Kaštel Kambelovca.

U prosvjednoj šetnji sudjelovala je i predsjednica HSP-a dr. Ante Starčevića Ruža Tomašić. Ona je sa Šimom Šarcem, glasnogovornikom triju profesionalnih ribarskih udruga - Naše more, Istarski ribar (Pula) i Mare croatium (Umag), u lučici Matejuški priredila performans bacanjem jedne srdele u more, čime su, kako je objašnjeno, simbolično pokopali srdelu te upozorili na opasnost njezina nestanka iz Jadrana.

Ruža Tomašić pozvala je na zaštitu ribljeg fonda u našim teritorijalnim vodama Jadrana jer, kako je upozorila, prijeti opasnost da se s njim dogodi isto što i s hrvatskim bankama, Telekomom i Inom, koji su prodani strancima.

Šime Šarac poljubio je srdelu prije nego što ju je bacio u more rekavši: 'Hvala ti uime svih onih koje si prehranila i omogućila da prežive. Neka nam (srdela) živi vječno i ponovno se vrati u more.' On je za teško stanje u hrvatskome ribarstvu optužio državnog tajnika za ribarstvo u Ministarstvu poloprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Tončija Božanića.

Upozorenje na odumiranje srdele

'Božanić je grobar koji je udario posljednji čavao u lijes hrvatskoga ribarstva', rekao je Šarac na performansu u splitskoj lučici Matejuški. Istaknuo je kako upravu ribarstva, kojoj je na čelu Tonči Božanić, vode vatrogasci, pčelari i agronomi koji nisu kompetentni za ribarstvo.

Povorka prosvjednika, koju su organizatori nazvali posmrtnom, donijela je na Matejušku sliku srdele s crnim florom i hrvatsku državnu zastavu kako bi, kako su rekli, na simboličan način upozorili na odumiranje srdele u Jadranu. Pritom je trubom svirana milosnica - skladba koja se u Hrvatskoj svira na pogrebima. Prosvjednici su u kolicima vozili svijeće te istaknuli više osmrtnica na kojima je pisalo: S tugom u našim srcima javljamo svim građanima Republike Hrvatske kako je nakon duge borbe za proglašenje ZERP-a preminula Jadranska srdela.

Tomašić je u izjavi novinarima optužila vlast da ne štiti riblji fond u hrvatskim teritorijalnim vodama Jadranskoga mora. Na godinu trpimo oko 300 milijuna eura štete od Talijana zbog ribolova u našemu teritorijalnom moru, istaknula je Tomašić i dodala kako USKOK treba ispitati je li ZERP prodan kao Ina.(HIna)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se