Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aktivisti CMS-a

Prosvjed zbog izmjena Zakona o strancima: "Ne smije nas biti strah pomoći izbjeglicama"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Centar za mirovne studije s inicijativom Dobrodošli pred zgradom Hrvatskog sabora organizirao je konferenciju za medije uz prosvjednu akciju povodom izmjena i dopune Zakona o strancima po hitnom postupku.

Zakon prema njihovom mišljenju kriminalizira solidarnost, odnosno kažnjava pomaganje izbjeglicama, kod prelaska granice ili tranzita kroz Hrvatsku.

Pročitajte i ovo Ilustracija tragedija u Albaniji U stravičnoj nesreći osam ljudi poginulo: Automobil jurio 200 km/sat i sletio u rijeku Madina ORGANIZACIJE CIVILNOG DRUŠTVA Na braniku ljudskih prava: ''Presuda u slučaju male Madine ne smije ostati mrtvo slovo na papiru''

"Želimo upozoriti na najnovije izmjene Zakona kojima se želi kriminalizirati pokušaj pomaganja migrantima. Nakon rasprave o pretposljednjem prijedlogu izmjena zakona, Ministarstvo unutarnjih poslova navelo je iznimne situacije, kad se pomoć neće kažnjavati, a što uključuje spašavanje života, sprječavanje ozljeda, pružanje hitne pomoći i humanitarne pomoći koja je detaljnije opisana u propisima, navela je. Na taj način pomoć jest donekle dekriminalizirana, ali definicija dopuštene pomoći nije dovoljno precizna i jasna. Želimo da to ne bude prepušteno spekulacijama - smije li se pristupiti spašavanju života u ekstremnim situacijama kao što je utapanje na moru, je li dopušteno davanje vode i sendviča osobi koja nas upita. Tražimo da možemo bez straha izbjeglice odvesti na liječnički pregled ili dati im obrok", kazala je Julija Kranjec iz Centra za mirovne studije.

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene