457959
457959
457959
457959
457959

PROSVJED RADNIKA SC-A Prijete nam otkazima

  • , 22.11.2016., 13:54
  • Autor:
  • komentara

Prosvjedovali su radnici Studentskog centra koji su već osam dana u štrajku. Sanacijskog upravitelja optužuju da im prijeti otkazima.

 
 
 
 
Prosvjed radnika SC-a (Foto: Martina Bolšec-Oblak)
Prosvjed radnika SC-a (Foto: Martina Bolšec-Oblak)

Nekoliko desetaka zaposlenika Studentskog centra, koji su u štrajku već osam dana, prosvjedovalo je u krugu Studentskog naselja Stjepan Radić tvrdeći da im sanacijski upravitelj Studentskog centra prijeti otkazima zbog čega im se brojni kolege boje pridružiti.

Prosvjednici su skandirali da hoće kolektivni ugovor, a podržali su ih i studenti koji su izvjesili transparent "Studenti uz tete" . Do objave ovog teksta sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak nije odgovarao na naše pozive.

Radnicima se obratio priopćenjem u kojem sindikate optužuje da svojim aktivnostima neodgovorno pokušavaju puniti blagajnu konkurencije – privatnih studentskih restorana.

"Plaše radnike i plasiraju dezinformacije da će se u sanaciji ukinuti prijevoz i naknada za minuli rad, a to je notorna neistina", poručio im je Bošnjak, dodajući da se prosvjedom narušava ugled Sveučilišta i SC-a. "Radnici koji su se odazvali štrajku naravno da su naši kolegice i kolege i imaju pravo na svoj stav, a osobno im garantiram da se na njih nisu niti se neće vršiti nikakvi pritisci, no kako je evidentno da štrajk nije uspio, pozivam ih da počnu obavljati svoj redovan posao", poručuje Bošnjak, dodajući da je iz državnog proračuna SC-u u sanaciji dosad isplaćeno oko 140 milijuna kuna.

Iako su štrajkaši očekivali da će im se u štrajku pridružiti 70 posto od ukupno 950 zaposlenih, odaziv je značajno manji. Prema njihovim informacijama u štrajku je 40 posto zaposlenika, dok je Bošnjak tvrdio da ih je tek 10 posto. Iako zaposlenici štrajkaju već osam dana, Studentski centar, kao i njihove menze, i dalje normalno rade, što su nam potvrdili i sami studenti.

Štrajkaši traže potpisivanje kolektivnog ugovora kojim žele zaštititi plaće, ali i osigurati božićnice, regrese i uskrsnice, što bi svakom radniku mjesečno donijelo oko 200 kuna. U prethodnim su sanacijama, kažu, izgubili oko 400 kuna mjesečno.

Bošnjak je, pak, tvrdio da nema prostora za ta povećanja jer bi to značilo dodatan trošak od oko pet milijuna kuna. Dug SC-a je 2013. iznosio 150 milijuna kuna, nakon čega je uslijedila sanacija koja je taj dug svela na današnjih 30 milijuna kuna.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se