Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar Jakovina obećao

Prosvjed radnika Česme završio: Rješenje do 12. rujna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić najkasnije do 12. rujna naći će rješenje za nastavak proizvodnje u bjelovarskoj tvrtki Česma SP.

Predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) Šime Orešković radnicima te tvrtke potvrdio je kako su ministra poljoprivrede Tihomir Jakovina i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić istaknuli kako će najkasnije do 12. rujna naći rješenje za nastavak proizvodnje u tvrtki Česma SP.

Osamdesetak radnika počelo je jutros u 11 sati prosvjed ispred sjedišta Hrvatskih šuma, tražeći hitno rješavanje problema u kojima su se našli nakon što su Hrvatske šume postale vlasnicima nekretnina te tvrtke u Bjelovaru, a o rezultatima sastanka u Ministarstvu poljoprivrede izvijestili su ih Orešković i predsjednik sindikalne podružnice u Česmi Franjo Šinko.

Orešković je najavio da će ministar Jakovina 11. ili 12. rujna u Bjelovaru posjetiti radnike Česme i predstaviti im rješenje problema koje će jamčiti nastavak proizvodnje i očuvanje radnih mjesta.

Pročitajte i ovo Mirni prosvjed Spasimo Kozjak u Kaštelima - 3 Incijativa "Spasimo Kozjak" Ne žele novi ulaz u grad, na prosvjed pozvali i gradonačelnika: "Razaraju nas i guše" Slika nije dostupna Optužuju direktora Spačve Prosvjed radnika Česme: 'To je lopov, to je lažov'

>>Radnici Česme prosvjeduju ispred Hrvatskih šuma

Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatske šume i PPDIV žele da nastavak proizvodnje u Česmi bude kvalitetan kako više ne bi bilo nepredviđenih situacija. Žele garanciju za sigurnost radnih mjesta, a Hrvatske šume će dati sirovinu. Nije bitna cijena zakupa ako se nađe kvalitetan zakupoprimac, a postoje dvojica kandidata, kazao je Orešković radnicima dodavši kako će danas u sjedištu Hrvatskih šuma razgovarati s tim kandidatima.

Podsjetio je kako radnici već više od mjesec dana ništa ne rade, a bivši vlasnici (Spačva) su obustavili proizvodnju, te je pozvao radnike na strpljenje. "PPDIV ne želi da se preko noći donose odluke na štetu radnika. Hrvatske šume zajedno s Ministarstvom poljoprivrede preuzeli su odgovornost za nastavak proizvodnje u Česmi", istaknuo je.

Komentirajući to što radnici nisu primili plaće u zadnja tri mjeseca, Orešković je obećao da će sindikat nastaviti borbu za isplatu plaća kod onih koji su to dužni osigurati - bivšeg vlasnika Spačve i fonda Questus, koji je preuzeo Spačvu u predstečajnoj nagodbi.

Sindikalni povjerenik u Česmi Franjo Šinko najavio je da će sindikalci poduzeti sve akcije i neće se lako predati. "Mafijašima više nećemo dati da uđu u tvornicu. Dosta su nas varali", upozorio je Šinko dok su radnici glasno negodovali zbog stanja u tvrtki.

Nakon obraćanja sindikalnih predstavnika, radnici Česme prekinuli su prosvjed i vratili se kućama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene