Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Tvornica smrti u Cetinskoj krajini"

Prosvjed protiv gradnje termoelektrane na Perući: "Tijelima ćemo blokirati cestu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudionici prosvjeda protiv izgradnje plinske termoelektrane na Perući poručili su u subotu iz Sinja da stanovništvo Cetinske krajine ni pod koju cijenu neće dopustiti gradnju tog objekta na jezeru Peruća, upozorivši Vladu da će svojim tijelima blokirati prometnicu dok ne odustane od tog projekta.

"Svi ovdje smo spremni dati krv protiv plinske termoelektrane na Perući", rekao je organizator prosvjeda Mislav Cvitković, upozorivši da bi se izgradnjom termoelektrane na Perući izlučivale ogromne količine otrovnog plina, a svakodnevno bi se stvaralo 280.000 litara otpadnih voda, što bi uništavalo život u Cetinskoj krajini.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Rekorderi Tko je u Saboru radio, a tko odmarao? Statistika je neumoljiva: "Neki misle da su lusteri, ja nisam i neću biti" Slika nije dostupna PRESICA MOSTOVACA Most protiv TE Peruća, Bulj: "Spreman sam primiti i metak za zaštitu ovog kraja"

"Ova termoelektrana bila bi tvornica smrti u Cetinskoj krajini", poručio je Cvitković, tvrdeći da oni koji žele graditi termoelektranu na Perući gledaju isključivo na novac. "U njihovim žilama teče zelena tinta opranog novca i krv pohlepe"., rekao je.

Cvetković je ustvrdio da je Peruća najveći resurs prirodne vode u Hrvatskoj pa bi je trebalo zaštititi kao nacionalno strateški nedodirljiv resurs.

Ne postoji ekonomsko opravdanje

Izgradnja termoelektrane na Perući po njegovim riječima nema nikakvo ekonomsko opravdanje. U zadnje dvije godine, dodao je u osam zemalja EU zatvoreno je 18 takvih elektrana dok je za još 18 elektrana najavljeno zatvaranje.

Upozorio je također da je izgradnja plinske termoelektrane predviđena na mjestu na kojem su u Domovinskom ratu poginula dva branitelja. „Opet bi nam htjeli uzeti Peruću ali mi smo, ako treba, opet spremni krvlju obraniti Peruću i Cetinu kao što su je branitelji branili u ratu, ako treba svi ovdje idemo proliti krv ali Peruću i Cetinu ne damo,“ poručio Cvitković.

Stanko Uršić, umirovljeni profesor zagrebačkog Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta kritizirao je zagovornike izgradnje termoelektrane na Perući, utvrdivši da se takva agresija na tako vrijedan resurs u ekološkoj znanosti zove se zločin.

"Stajemo u branu nemjerljivo vrijednog ne samo cetinskog nego i nacionalnog resursa bez premca u Republici Hrvatskoj, a uzmicanje od toga je veleizdaja", poručio je Uršić.

Po njegovim riječima u ekološkoj znanosti je nezamislivo da se na takvom resursu gradi termoelektrana.

"Ne damo Peruću"

Miro Bulj iz Mosta također je rekao kako neće dopustiti da okupiraju Peruću. "Za našu vodu i Cetinu, koju smo obranili 90-ih, koju je bio okupirao srbočetnički general Ratko Mladić, sada mogu poručiti kako nećemo dozvoliti da je okupiraju oni koji nam žele oduzeti život", rekao je Bulj.

Prosvjednici su imali istaknut veliki transparent s natpisom: "Ne damo Peruću!, Ne damo Cetinu!, Idite u miru!", a istaknuli su i transparente s natpisima: "Voda=Život", "Cetina turizam", Sudstvom ogorčeni građani RH".

Tvrtka MCC je u listopadu 2016. izvijestila kako je riječ o projektu Vis Viva, vrijednom oko milijardu eura u sklopu kojeg je predviđena izgradnja četiriju elektroenergetskih objekata u Dalmatinskoj zagori, odnosno plinske elektrane Peruće koja će kombinirano proizvoditi električnu i toplinsku energiju, reverzibilne hidroelektrane (RHE) Vrdovo, spojnog dalekovoda Hrvace-Konjsko i spojnog plinovoda Dugopolje-Peruća.

Projekt Vis Viva jedan je od dvaju strateških projekata na području Hrvatske objavljenih na europskom portalu projekta ulaganja (EPPU). Taj je projekt istaknut u izvješću o provedbi ulaganja za Europu u Republici Hrvatskoj od 25. rujna do 31. srpnja 2016., prihvaćenom na sjednici Vlade 28. rujna 2016. godine. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene