Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Po povlaštenoj cijeni

Prosvjed otočana zbog ograničavanja broja odlazaka na kopno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema novom pravilniku otočanima se broj odlazaka na kopno po povlaštenoj cijeni ograničava na jednom dnevno.

Mještani otoka Pašmana i Ugljana prosvjedovali su danas u trajektnoj luci Tkon zbog ograničavanja broju odlazaka na kopno po povlaštenoj cijeni.

Pročitajte i ovo Sukob molitelja i prosvjednika kod Kamenitih vrata U Zagrebu Sukob kod Kamenitih vrata: Prosvjednici zapjevali poznatu dječju pjesmu, intervenirala je i policija Kompostana na Čretu - 3 Smrdi, užasno smrdi Zbog kompostane u Maksimiru svi se guše u smradu: Građani najavili prosvjed, a gradski oci ih poveli u obilazak

Mirni prosvjed organizirale su općine Tkon i Pašman zbog uvođenja novog Pravilnika o otočnim iskaznicama koji stupa na snagu 1. siječnja 2015. i prema kojem se otočanima ograničava broj odlazaka na kopno, odnosno jednom dnevno, a svi otočani morat će izraditi i nove iskaznice.

Prosvjedujemo zbog novog Pravilnika o otočnim iskaznicama koji otočane stavlja u podređeni položaj u odnosu na stanovnike s kopna te je kao takav protuustavan, tvrde otočni načelnici.

FOTO Otočani protiv ukidanja malog ribolova: To je kao da Slavoncu uzmete ovcu

Načelnik općine Pašman Andro Magić rekao je da je problem je u ograničavanju broju odlazaka na kopno po povlaštenoj cijeni. 'Prema novom Pravilniku otočanin, ako radi na kopnu, kada se vrati kući, a htio bi opet na kopno do Zadra ili Biograda, mora plaćati punu cijenu' - rekao je načelnik Magić dodajući kako je ovo samo jedan u nizu mirnih prosvjeda koje će organizirati do 1. siječnja do kada se nada da će se izboriti za svoja prava.

'Ne mogu nam ograničiti broj putovanja, to je neustavno, a drugi problem nam je izrada novih iskaznica i za osobe i za vozila. Ranije su bile samo besplatne vinjete za vozila, a otočani su za sebe morali predočiti osobnu iskaznicu. Izrada novih iskaznica će se morati plaćati i do 200 kuna sa slikama', dodao je Magić.

Načelnik Tkona Goran Mušćet tvrdi kako su otočani zakinuti u odnosu na stanovnike s kopna.

'Želimo na simboličan način upoznati javnost u kakvoj se protuustavnoj situaciji nalazimo. Znači, nama je more cesta, a trajekt jedini prijevoz. Drugoga izbora nemamo. Novim pravilnikom nam se želi onemogućiti odlazak na kopno, i to samo možemo ići jedanput. Ne samo mi odrasli, nego što je najvažnije ni djeca', ističe Mušćet.

Hrvatski otoci vape za životom!

Podršku načelnicima pet otočnih općina s Pašmana i Ugljana koji su iskazali nezadovoljstvo i zabrinutost zbog mogućih posljedica primjene Pravilnika o otočnim iskaznicama dao je i Otočni sabor.

Pravilnik je u suprotnosti s Ustavom Republike Hrvatske, stoji u priopćenju. Ograničavati prijevoz otočana na kopno brojem dnevnih putovanja nije ništa nego pokušaj pretvaranja otoka bližih kopnu u pučinske otoke koji zbog slabije povezanosti s kopnom desetljećima lagano ostaju bez žitelja, kažu uz ostalo u Otočnom saboru. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene