Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosječna plaća 5.382 kuna

A 118 posto veću plaću od prosjeka u Hrvatskoj imaju...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Muškarci zarađuju više od žena, a istraživanje je pokazalo i tko ima najplaćenije poslove.

Neto plaća u Hrvatskoj je u zadnjem kvartalu 2013. godine iznosila 5.382 kune, dok je u trećem kvartalu iste godine iznosila 5.406 kuna. Međutim, kada se plaći za zadnji kvartal pribroje bonusi i božićnice visina prosječne plaće iznosila je 5.438 kuna, objavljeno je na servisu Moja Plaća.

Pročitajte i ovo Kaos s obračunom plaća ANKETA DNEVNIKA NOVE TV Je li vam plaća veća nakon porezne reforme? Pogledajte rezultate glasanja Novac podaci DSZ-a Imate li taj iznos? Objavljena prosječna hrvatska plaća

Nema više papirologije: Evo kako će se sada obračunavati plaće! 

Osim u kategoriji top managementa gdje su plaće u prosjeku za 118 posto više u odnosu na prosječnu hrvatsku plaću, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja, te telekomunikacija. U tehnologiji su plaće veće za 96 %, dok su telekomunikacijama više za 47 %.

Najmanje prosječne plaće imaju radnici u pomoćnim zanimanjima, gdje su plaće manje za 40 %, te drvnoj industriji za 34 %.

Zanimljiv je i podatak da muškarci u prosjeku imaju sedam posto veće plaće od žena, a što je veći stupanj obrazovanja, veće su i plaće. Osobe sa završenim fakultetom imaju 50 % višu plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem. Završeni magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za čak 102% u odnosu na srednju stručnu spremu.

Plaće u privatnim tvrtkama koje su u stranom vlasništvu imaju za 18 % posto veće plaće od prosjeka, a u domaćim privatnim tvrtkama su za sedam posto manje od prosjeka i iznose 4.997 kuna.

U tvrtkama koje su u državnom vlasništvu plaće su za tri posto veće od prosjeka, a u lokalnoj i javnoj samoupravi za jedan posto.

I dalje se više isplati raditi u velikim tvrtkama. Tako su u tvrtkama s manje od 10 zaposlenih plaće 14 % ispod prosjeka, a u tvrtkama s 50 do 250 zaposlenika, plaće su oko prosjeka. Plaće u tvrtkama većim od 250 zaposlenika 5 % su veće od prosjeka.

Gledano prema županijama, najniže plaće u četvrtom kvartalu 2013. zabilježene su u Međimurskoj, Šibensko-kninskoj, Brodsko-posavskoj te Ličko-senjskoj županiji, čak 16 % ispod prosjeka.

Očekivano, najviše plaće su zabilježene u Gradu Zagrebu i to 11 % iznad prosjeka. Nakon Grada Zagreba slijedi Zagrebačka te Dubrovačko-neretvanska županija gdje su plaće oko prosjeka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene