Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rekordna potrošnja u prosincu

HRVATI U "NISKOM STARTU" Počinje nova runda shopping ludila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon Božićne stanke ponovno kreće shopping groznica. Počinju zimska sezonska sniženja, a cijene bi mogle padati i do 70 posto.

Građani su i prije sniženja pojačano kupovali, a prosinac će probiti sve rekorde potrošnje. Trgovine će od sutra krasiti natpisi - popusti, sniženja i postoci koji vrtoglavo padaju. Kreću blagdanska sniženja, a građani su u niskom startu.

Pročitajte i ovo Ilustracija fiskalizacija računa Netko ipak ima! Evo koliko su Hrvati potrošili u prosincu Slika nije dostupna Prodavači to nisu primjetili VIŠE NEGO LANI Hrvati su u prva 22 dana prosinca potrošili 9,6 milijardi kuna

Za vrijeme blagdana najviše se troši na igračke, odjeću i obuću, kozmetiku i elektronske uređaje. Svaku treću kunu Hrvati potroše na hranu i piće, a najviše se u prosincu kupuje alkohol.

Sniženja mogu trajati maksimalno 60 dana. Trgovci tvrde, bit će osjetna. I 2016., prosinac je udarni mjesec za pražnjenje novčanika. I prije rasprodaja, građani su si dali oduška.

"Do 20. prosinca, ako računamo od 26. studenog, to je preko 10 milijardi kuna, s obzirom da se radi o blagdanskoj potrošnji koja je tradicionalno najveća onaj vikend prije božića i vikend prije stare godine, očekujemo do kraja godine da će to zaista biti preko 12 milijardi kuna", kaže Ema Culi iz HGK.

Već tradionalno, siječanj je mjesec u kojem građani najmanje troše. Zimska sniženja trebala bi preokrenuti i taj trend.

Prije svega građani moraju znati da i za vrijeme sniženja vrijede ista pravila kao i u redovitoj prodaji. Trgovac vam na proizvodu mora jasno istaknuti redovnu cijenu proizvoda, a kraj nje i novu, sniženu cijenu.

Dodajmo i to da iako to zakonom nije propisano, za bilo kakvu reklamaciju sačuvajte račun, jer ćete uz njega lakše dokazati da ste neki proizvod kupili kod određenog trgovca.

U priloženom videu možete pogledate savjete koje građanima daje Dijana Kladar iz Društva potrošač.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene