Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevjerojatne prirodne ljepote

Prošetajte putevima starih mlinova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz samu rijeku Muru, u općini Sveti Martin na Muri, smjestilo se malo naselje Žabnik koje broji svega stotinjak kućanstava. No, ovo malo mjesto svakako vrijedi posjetiti. Ono je, naime, najsjevernija točka Lijepe Naše i krije nevjerojatne prirodne ljepote i kulturne znamenitosti.

Mura, koja izvire kao brza i nemirna rijeka u srcu Austrije, u Međimurju se polako transformira u mirnu i široku rijeku s brojnim zavojima i zatvorenim rukavcima što čini jedinstveni prirodni fenomen s brojnim biljnim i životinjskim vrstama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Upoznajte Lujzijanu Putovanje cestom turizma i povijesti Slika nije dostupna Preporuka za vikend Medvedgrad - utvrda Crne kraljice prepuna intrigi i legendi

Vrijednost ovog prostora prepoznale su i mnoge organizacije te udruge koje djeluju s ciljem otkrivanja turističkog potencijala područja Mure i Žabnika. Upravo je Ekološka organizacija Lipa, u sklopu svog projekta „Mlinarski put“, u Žabniku rekonstruirala Mlin na Muri. Uređena je i edukativna staza te je ponovno moguća vožnja skelom. Sve je učinjeno s ciljem jačanja ovog prostora kao nove turističke zone.

Najveća atrakcija u Žabniku je mlin na Muri koji se nalazi na posve plutajućoj platformi. Mlinarenje na Muri bilo je izrazito razvijeno početkom 20. stoljeća. Tada je, na samo četrdesetak kilometara bilo je smješteno čak 90 mlinova. No, prvi podaci o mlinovima na ovom području sežu u daleku prošlost. Radi se o antičkim izvorima starim preko 2000. godina. Nažalost, kotač vremena pregazio je ovaj jedinstveni arhitektonski oblik i stari zanat. Modernizacija je ugasila i mlinove i zanimanje mlinara. Velika je šteta što je većina mlinova porušena, a jadan od rijetkih originalnih primjeraka je Babićev mlin u Sloveniji.

Srećom, zaljubljenici u tradicionalne vrijednosti iz međimurskog kraja shvatili su kolika je vrijednost starih mlinova i odlučili rekonstruirati jedan od njih. Radi se upravo o mlinu u Žabniku gdje je žitarice mljeo i posljednji hrvatski mlin kojeg su zatvorili osamdesetih godina. Izgradnjom mlina samo nekoliko metara od mjesta gdje je original godinama vrijedno radio svoj posao, međimurski su majstori uspjeli vratiti u Žabnik barem dio atmosfere iz vremena kada su Murom vladali mlinovi.

Ovaj jedinstveni oblik tradicionalnog graditeljstva danas ponosno okreće svoje kolo u čast svim starim mlinovima kojima nevjerojatno nalikuje. Mlin je ubrzo postao simbol cijele općine i nezaobilazna turistička destinacija. Posebno su impresivni stari alati izloženi u mlinu i poučne table s originalnim slikama. A veoma je zanimljiva je skela na Muri koja se nalazi tik do mlina. Takozvani „Brod na Muri“ je instalacija kojom su se nekad ljudi, stoka i oruđe prevozili s hrvatske na slovensku obalu. Od kada je izgrađen most na Muri skela je izgubila svoju izvornu funkciju, na njoj se i dalje voze oduševljeni posjetitelji Žabnika. Nevjerojatno je da skelu pokreće samo snaga prekrasne Mure.

Nakon razgledavanja mlina i vožnje skelom posjetitelje očekuje ugodna šetnja „Mlinarovim poučnim putem“. Nema boljeg načina za upoznati međimursku floru i faunu od šetnje nedirnutom prirodom po stazici dužine 3,5 kilometara na kojoj je smješteno desetak informativnih pločica s raznim informacijama o krajobrazu rijeke Mure. Poseban ugođaj pruža murska mrtvica koja se transformirala u jezero puno nesvakidašnjih biljnih i životinjskih vrsta. Na tablama možete pročitati sve o svijetu biljaka uz tekućice i stajaćice. Također, svoju tablu imaju i ptice, žabe te puževi. Saznat ćete nešto i o geologiji tla te o zaštićenim vrstama ovog područja. U svakom slučaju, šetnja „Mlinarovim putem“ je jedinstvena kombinacija uživanja u prirodi i edukacije za cijelu obitelj. Naravno, put je prilagođen i za djecu i za odrasle, a možete ga razgledati sami ili uz pratnju stručnog vodiča. Također, na razgledavanje se možete zaputiti i biciklom. Biciklističke su staze u Žabniku jedne od najbolje uređenih u Hrvatskoj i prvi su užitak za sve zaljubljenike u ovaj sport.

U Žabniku su ponuđeni i brojni drugi sadržaji koji će upotpuniti ovaj jedinstveni izlet. Na Muri ili zatvorenom rukavcu možete doživjeti ribičku avanturu. Također, vrijedi uživati i u gastronomskoj ponudi ovoga kraja koja je uistinu jedinstvena. A, u ponudi su i brojne radionice koje će vam omogućiti da se okušate u pletenju konopaca, izrađivanju košara... Za što god se odlučili, jedno je sigurno, posjet Žabniku obogatiti će vas brojnim novim iskustvima.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene