Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prije odlaska u Francusku

Prošetajte najskupljim brodom ikad napravljenim u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splićani ovih dana gledaju kako oko grada plovi ponos splitske i hrvatske brodogradnje.

Već danima Splićani gledaju 180 metara dug brod Piana kako lagano plovi oko grada. Testira se prije nego zauvijek isplovi prema Francuskoj odakle je naručen. 'Vozit će na liniji Marseille -Korzika, tamo i ovamo neće se gasiti', istaknuo je Živoje Krstulović-Opara, direktor projekta.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Splitu - 7 prometna nesreća Dvije osobe ozlijeđene: Udario pješaka pa završio na krovu Sudar autobusa i automobila D8 bila zatvorena za promet Težak sudar busa i dvaju auta u Dalmaciji: Četiri osobe prevezene na pružanje liječničke pomoći

Vrijedan 150 milijuna eura ili više od milijardu kuna - najskuplji je brod ikada izgrađen u Hrvatskoj. Brod Piana izgrađen u Brodosplitu, za francuskog naručitelja posjetila je ekipa Dnevnika Nove TV.

Bili smo na 12., najvišoj palubi najskupljeg hrvatskog broda. Ovaj projekt koštao je čitavih 150 milijuna eura. Škverani su još jednom pokazali da su spremni za najbolje. Ugrubo dovršen porinut je u more prije 9 mjeseci, još su ostali samo detalji i gotovo. 'Ovo je vrhunac, ovo su izgradili ne brodograditelji nego maheri', kaže jedan od radnika koji su gradili brod.

Kabine i saloni primat će više od 800 putnika, a nepregledne garaže na kat 450 automobila i kamiona. Kada bi ih se poredalo bila bi to kolona 4 I pol kilometra duga, pojasnili su nam. Protiv napada terorista tu su blindirana stakla. Komandni most pun je računala, visoke tehnologije, a jedan čovjek mogao bi sam voziti tu grdosiju.

No, nakon oduševljenja ostaje gorko pitanje - kuda ide Brodosplit. Sve je oko privatizacije još neizvjesno. Ponos se miješa sa strahom. 'Ponosni smo naravno, samo, samo…', zapitao se jedan od radnika. Samo, što čeka 3000 radnika? Kažu ima novih ugovora. No, u čitavom Brodosplitu gradi se još samo jedan brod, za Jadroplov. I za taj su se jedva izborili, država strahuje od gubitaka. Je li i brod Piana stvorio gubitke, još se ne zna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene