Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Kolumna Mislava Bage

Proračun kao bajka ili noćna mora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve će biti brzinski raspravljeno i usvojeno. Proračun za 2011. nikome nije nepoznat.

Banski dvori su prije nekoliko tjedana utvrdili kako se dijeli proračunski kolač i samo su se mrvice mogle preraspodijeliti. Brzina je uvjetovana HDZ-ovim očitim strahom da ne izgube većinu koju imaju. Apsurdnost je da imaju 83 glasa na papiru, ali nisu sigurni koliko bi ih nestalo u trenutku glasovanja.

Pročitajte i ovo Grijanje Dvosjekli mač za Plenkovića Nakon packi iz EU-a rast će cijene struje? ''Mogla bi se i udvostručiti" Sabor 77 za i 42 protiv Hrvatski sabor izglasao proračun za 2024.

Problem je što se već tri godine vrtimo u izbornim ciklusima

Stoga će veliku ulogu u discipliniranju imati Vladimir Šeks. Nije mu prvi, ali je posljednji put u ovom mandatu. Nakon glasovanja o ovom proračunu Vlada će odahnuti - proračun ćemo dobiti, a ući ćemo u izbornu godinu. I tu je problem ove zemlje. Posljednje tri godine vrtimo se u izbornim ciklusima. Svaki put nekome se moraš svidjeti ili još gore nekome nešto ne možeš uzeti jer bi ga mogao naljutiti. Problem je političke hrabrosti i odlučnosti, a tako je i ovaj put.

U zemlji u kojoj ekonomija posustaje ili ponire ne možemo biti sretni što su državni troškovi isti kao prošle godine. Ne možemo biti ravnodušni kad nas tješe da se plaće državne administracije neće povećavati ili baš kao i mirovine. Ne zato što smo bezosjećajni, već jednostavno novca nema, a država troši ono što nema, odnosno troši ono što će buduće generacije otplaćivati.

Nakon glasovanja o ovom proračunu Vlada će odahnuti - proračun ćemo dobiti, a ući ćemo u izbornu godinu. I tu je problem ove zemlje. Posljednje tri godine vrtimo se u izbornim ciklusima Jasno je da premijerka ili šef financija ne mogu javno reći kako su složili proračun da se ne zamjere partnerima, a većinu interesnih skupina ne dotaknu. Tako je proračun mogao slagati Sanader, sada kada ga nema može se i mora samo jedno. Hrabro i odlučno izaći i reći - reforme će biti nužne i bolne, na početku ćete se morati odricati da bi nam sutra bilo bolje.

Politički dokument, a ne bajka

To niti smo vidjeli niti ćemo vidjeti. Nažalost izgubili smo još jednu godinu, a sljedeća izborna bit će godina gašenja požara. Vlada nikoga neće dirati, a ovisit ćemo o Duhu Svetome. Ako se ekonomija oporavi, ako strane investicije dođu, ako ne bude valutnih udara, ako ne bude naftne krize, ako, ako i samo ako. Proračun je politički dokument, a ne bajka. Proračun je skup brojeva iza kojih se skriva politika i stil vladanja svake vlade. To nije priča u kojoj želiš građanima reći kako će živjeti, a da im ne kažeš prije toga kako žive.

Samo Vlada vidi napredak

Znamo kako to hrabro, odlučno i do kraja bez izuzetaka Vlada provodi reforme. No problem je što samo Vlada vidi napredak, a svi ostali katastrofičari upozoravaju da srljamo u ponor. Samo Vlada vidi da smo u ovoj godini učinili više nego ikada, a katastrofičari tvrde - država troši što nema. Je li gore biti katastrofičar koji građanima baš kao Rohatinski ili savjetnik premijerke ili pak vodeći EU bankar kaže DOSTA, ili biti romantičar koji živi život koji to nije i troši novac kojega nema.

>> Milanović: Proračun je štetočinski

Kao da živimo u dvije Hrvatske. Onoj koja vidi što i kako je i onoj koja ne vidi, a ne želi priznati kako je. Bojim se da nismo naučili od drugih, pa će naš udarac u zid biti bolan, a oporavak nitko ne može i ne zna predvidjeti. A nakon toga, više nećemo imati brodogradilišta jer ih nismo pripremili za tržište, umirovljenici će imati manju mirovinu jer će biti manje novca, nećemo dijeliti lijekove besplatno kao bombončiće, bolnice koje smo gradili po političkom kriteriju morat će se zatvoriti. Državna administracija će se morati hitno smanjiti jer neće biti novca. I to će se sve morati učiniti u nekoliko mjeseci.

Razbiti mit!

Možemo mi i bez toga, ali onda moramo kleknuti pred bankarima i tražiti novi kredit kako bismo preživjeli od mjeseca do mjeseca. Ali svaki put kad kleknemo pred bankare pravila su drukčija tj. kamata je veća.

A onda na tom putu koji vodi prema putu puta koji ide na put izlaska iz krize je EU. E pa ne čekaju nas tamo popločene ulice ili novac koji će nam pokloniti. Taj mit treba razbiti jer to je laž. Dobit ćemo samo onoliko koliko smo spretni i jaki. Samo ne znam kako ćemo ući u EU - klečeći ili uspravno. Opterećeni kreditima naravno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene