Obavijesti Video Pretražite Navigacija
460 radnika strahuje za budućnost

Propast keramičkog diva: KIO preuzima država

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mesićeva omiljena tvornica koju redovito posjećuje svaki put kad je u rodnoj Orahovici, zatvorila je svoje pogone. Zbog dugova tvornici prijeti stečaj. 460 radnika moglo bi se naći na ulici.

Proizvodnja je u Orahovici stala. Pogoni su prazni, a radnici strahuju za svoju budućnost. S nevjericom radnici primaju vijest da će ih preuzeti država. Tri najveća vjerovnika, Fond za regionalni razvoj, HBOR i Poštanska banka svoja će potraživanja pretvoriti u vlasničke udjele. 'Nas ne zanima što je rekao Damir Polančec. Nas zanima stvarnost. Nas zanimaju ove dvije plaće što nismo dobili. To je naša stvarnost. I mi moramo živjeti. On vozi 'mečku' od milijun kuna, a mi što mi vozimo?', ogorčen je radnik Zvonko Begović.

Pročitajte i ovo Ilustracija Problemi Izbori samo što nisu, a Hrvatska stranka reda mora u stečaj Provjereno donosi priču o hororu u petrinjskoj tvornici - 9 Pritisak poslodavaca Smrskana ruka, otkinuti prsti, spaljene ruke: Horor u hrvatskoj tvornici, radnice progovorile o groznim uvjetima

Plaće za kolovoz i rujan kasne, a režije i krediti uredno stižu na naplatu. '1.100 kuna za kredit ne može mi nitko dati, a ja sam to ovdje zaradila. Dva mjeseca za ništa. To je tako jadno. A gospodin direktor jedva čeka da ode od nas. Sad kad brod tone', kaže radnica Zrinka Grgurić. Već idući tjedan u KIO ulaze revizori. Država je obećala platiti režije kako bi se proizvodnja ponovo pokrenula. 'KIO ima potencijal. KIO neće u stečaj. KIO keramika će se sačuvati i sačuvat će se radna mjesta', kazao je predsjednik Uprave Darko Krmpotić

Propadne li tvornica keramičkih pločica čitav je kraj u problemu. Zna to jako dobro nekadašnji stanovnik Orahovice. 'Ako postoji odgovornost, neka se odgovornost utvrđuje. Ali je bitno da tamo 300 do 400 ljudi nađu što prije svoj kruh', kazao je danas i predsjednik Mesić. Recesija, opća nelikvidnost i visok tečaj kune potpomogli su slom keramičkoga diva. I još nešto. Jedinu hrvatsku pločicu država naime, nije u vrijeme krize zaštitila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene