457600
457600
457600
457600
457600

PRONAŠLI OPASNU BAKTERIJU Opozvan još jedan proizvod!

  • , 18.11.2016., 18:05
  • Autor:
  • komentara

U priopćenju Ministarstva ističe se kako je u Prominskom siru, hrvatskog proizvođača, otkrivena bakterija Listeria monocytogenes.

 
 
 
 
 
Uvoz mlijeka i sira (Dnevnik.hr) - 5
Uvoz mlijeka i sira (Dnevnik.hr) - 5

Iz Ministarstva poljoprivrede obavijestili su potrošače o opozivu još jednog proizvoda. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o opozivu proizvoda: PROMINSKI SIR (tvrdi punomasni sir), kod kojeg je kod kojeg je utvrđena bakterija Listeria monocytogenes.

Dana 07.11.2016. godine u sklopu godišnjeg Plana monitoringa hrane životinjskog podrijetla provedena je službena kontrola veterinarske inspekcije u objektu za proizvodnju hrane životinjskog podrijetla, subjekta KRUŠKA j.d.o.o., Pakovo Selo.

Po analitičkom izvješću zaprimljenog dana 18.11.2016. godine od strane Hrvatskog veterinarskog instituta, Veterinarskog zavoda Split, u proizvodu PROMINSKI SIR (tvrdi punomasni sir), proizvedenog 07.11.2016. godine s rokom trajanja 02.11.2017. godine, utvrđena je Listeria monocytogenes.

Predmetni proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Dodatni podaci o proizvodu:
Proizvođač: KRUŠKA j.d.o.o., Pakovo Selo
Zemlja podrijetla: Hrvatska

Obavijest se odnosi isključivo na gore navedeni proizvod!"

Listeria monocytogenes može dovesti do opasne bolesti, listerioze. Najopasnija njena karakteristika su rast i umnožavanje čak i pri temperaturama na kojima se nalazi većina naših hladnjaka, oko 4°C.

Među infekcijama koje se prenose hranom, listerioza se svrstava među bolesti s najčešćim smrtnim ishodom. Do infekcije ovom bakterijom najčešće dolazi preko zagađenih mliječnih proizvoda, sirovog povrća ili mesa.

Nakon konzumacije listerijom zaražene hrane bolest se ne mora razviti kod svih ljudi. Rizične skupine su trudnice i njihova nerođena djeca (Listeria monocytogenes prolazi kroz posteljicu), ljudi s oslabljenim imunološkim sustavom te osobe starije životne dobi. Prvi simptomi mogu se javiti i 12 sati nakon infekcije, a obično su slični simptomima gripe i/ili tzv. crijevne viroze – bolovi u mišićima, vrućica, proljev, povraćanje.

Problemi nastaju ako se bolest proširi i na živčani sustav, pa se javljaju simptomi meningitisa – vrtoglavica, ukrućenost vrata, gubitak ravnoteže. Srećom, bolest se uspješno liječi raznim vrstama antibiotika, ali samo ako se pravovremeno dijagnosticira.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se