223722
223722
223722
223722
223722

Pronađena nova masovna grobnica u Petrinji

  • , 15.03.2012., 15:45
  • Autor:
  • komentara

Nakon pet godina, ponovno je otkrivena jedna masovna grobnica iz vremena Domovinskog rata; osmero hrvatskih civila 1991. godine bačeno je i zakopano u jamu nedaleko od Petrinje u smjeru Hrvatske Kostajnice.

 
 
 
 

Da su u pitanju civili, jasno je već pri prvom pogledu na odjeću u kojoj su pronađeni posmrtni ostaci, a da zločin bude još strašniji, preko tijela žrtava nabacani su leševi životinja, krava, mačaka i pasa. Lokalitet je proteklih godina služio kao smetlište. Među žrtvama je zasigurno i jedna žena, pronađena je i jedna osobna karta, no o identitetima žrtava, upozorio je pukovnik Ivan Grujić, predsjednik Vladine komisije za zatočene i nestale, prerano je govoriti.

Njihova imena, zahvaljujući bazi od 10.000 uzoraka krvi koje su dali članovi obitelji nestalih znat će se za otprilike mjesec dana. Iskapanja na području Sisačko-moslavačke županije započela su prije deset dana, a osim osam žrtava iz masovne grobnice, ovih dana pronađena su i dva tijela na dva različita lokaliteta: jedno na lokalitetima Donje Jame i jedno na petrinjskom groblju.

Tim istražitelja pretpostavlja da će pokraj masovne grobnice pronaći još tijela, jer barataju preciznijim informacijama no 1997. kada se ovdje kopalo prvi put, ali bez rezultata.

'Ekshumacija i identifikacija žrtava su teška priča, jedna od najtežih u ovom poslu. U pitanju je 43 masovnih grobnica na ovom području, a posao koji stručni timovi predvođeni pukovnikom Grujićem obavljaju, je humanitarno pitanje. Iako je Hrvatska već prepoznata kao profesionalna u svom poslu, jer imaviše od 80 posto učinkovitosti identifikacije žrtava, mi se nećemo smiriti dok ne pronađemo i posljednju žrtvu. To smo dužni žrtvama i članovima njihovih obitelji, čiji su životi također na mnoge načine stali. Još tragamo za 1.768 osobe stradale u vremenu Domovinskog rata', rekao je ministar branitelja Predrag Matić Fred.

U Hrvatskoj je do sada pronađeno 145 masovnih grobnica. (Agencija VLM)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se