Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kiša ne ometa istragu

Na mjestu ranjavanja starice pronađen krater od bombe MIG-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok u Ministarstvu obrane još uvijek skrivaju prve detalje o uzroku pada MIG-ova i službeno je potvrđena vijest da su na mjestu nesreće istražitelji ipak pronašli tzv. ‘crne kutije’.

Dok u potrazi za dijelovima srušenih MIG-ova, istražitelji pretresaju posljednje pedlje podno brda Hum, nalaze se stroge kontrole i to po cijelom selu. Ne ometa
ih ni jaka kiša. Prići bliže mjestu na kojem istražitelji pokušavaju riješiti misterij srušenih zrakoplova nemoguća je misija. Parkirana vozila znak su da je prilaz mjestu očevida itekako zabranjen.

Pročitajte i ovo Pripreme za dolazak aviona Rafale u Hrvatsku - 3 Borbeni avioni FOTO Prvih šest aviona Rafale u Hrvatskoj za nekoliko tjedana: "Za mene je to bilo ispunjenje dječačkog sna" Slika nije dostupna Minski sumnjiv teren MORH: Većina ostataka MIG-ova prevezena u Pleso

Od prizora, koji gledaju već treći dan zaredom, mještani Šupice zaziru. ‘Kako se ne bi bojala, pa nije ovo ratno stanje’, smatra mještanka Milena Šupica. U vrijeme kad je krhotina vojnog zrakoplova pokosila njezinu prvu susjedu Mariju, ta je starica brala šljive. Prasak ju je prepao, a još više ulazak vojske u selo i ono što je vidjela.  ‘Obilazili su sve i gledali. Bila je tu cijela lokva krvi. Ruka joj je otišla’, dodala je.

Istražitelji su obavili na stotine obavijesnih razgovora. Pokušavaju provjeriti navode brojnih očevidaca i svjedoka nesreće. Teren se čisti od mogućeg zaostalog, ali razbacanog naoružanja. A nedaleko od mjesta otkuda je ozlijeđena starica zazivala pomoć imali su što vidjeti.  ‘Krater potječe od te vojno vježbovne bombe. Sa tog mjesta su izuzeti pronađeni ostaci i bit će poslani na vještačenje’, pojasnio je Mladen Kosijan, istražni sudac Županijskog suda u Karlovcu.

Susjedi su pričali da je nju pogodila raketa. Na vještačenju su i svojevrsne crne kutije, uređaji, koji bilježe letačke parametre i mogli bi dijelom rasvijetliti uzroke pada vojnih aviona. Da su oni pronađeni čim su se zrakoplovi srušili, MORH nije htio otkrivati.

>> Svjedoci: Vidjeli smo 'gljivu' kao kod atomske bombe!

O službenoj potvrdi karlovačkog istražnog suca, prvim detaljima istrage i tome što se dogodilo u zraku, oni šute. Pa tako i da je kupola s jednog MIG-a otpala i pogodila drugi. A to su, neslužbene su informacije, ispričali upravo piloti, sudionici vojne vježbe. ‘Povjerenstvo to na nikoji način neće i ne može komentirati jer su u fazi prikupljanja informacija. Čekamo da se završe analize koje su sada bitne’, rekao je Goran Grošinić iz Ministarstva obrane.

Prvo izvješće mogli bi ponuditi za nekoliko dana, ali to neće značiti i kraj istrage. Samo na odgovore o padu helikoptera u Vukovaru čekali smo godinu dana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene