Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Arheolozi oduševljeni

Veliko arheološko otkriće u Istri!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Arheolozi u Istri oduševljeni su jednim kamenom! Ali nije riječ o bilo kakvom kamenu već o velikom arheološkom otkriću u Golubinčinoj jami kraj Raklja. Ovaj pronađeni kamen priča priču o najstarijoj povijesti Istre.

Kameni žrtvenici s klasičnom formulom: ime božanstva i ime osobe koja mu ga posvećuje. 'Ne samo da dobivamo podatke o jednom Bogu nego dobivamo podatke o jednom svetom mjestu koje je imalo nevjerojatno značenje za taj narod', kazao je Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre.

Pročitajte i ovo tuča Tuča i grmljavina VIDEO/FOTO Veliko nevrijeme u središnjoj Istri: Tuča i munje iznenadile stanovnike Grad Umag o tihoj okupaciji Istre - 5 Problem "istarskih favela" Uzrujani Slovenci o optužbama da su okupirali hrvatsku obalu: "Mogu imati sve na svojoj zemlji, čak i raketu za Mars"

Pri rutinskom pregledu jame duboke 100 metara pronašli su ih pulski speleolozi. 'Nekim slučajem naletjeli smo na taj kameni blok na kojem smo vidjeli da su na njemu čudne gravure, malo smo ga okrenuli i vidjeli taj natpis' kazao je speleolog Haris Voijniković.

Nisu znali o čemu je riječ. 'Vidio sam da je nešto staro, kamen iz starijeg doba, fotografirao sam par slika, nakon izlaska proslijedio podatke', dodao je Vojniković.

>> Na Galovu pronađena grobnica i kostur star 8.000 godina

Nakon prvih pregleda sve je bilo jasno. Natpis spominje jedino muško histarsko božanstvo. 'Možemo zamisliti to jedno ogromno grotlo koje se nalazi pod nama duboko 100 metara i dugačko preko 200 metara u kanalima i do njega na desetine i desetine rimskih žrtvenika posvećeno božanstvu', kazao je Komšo.

Na taj su se način Histri zavjetovali za tražene usluge. U tom smislu jama je bila važna jer je predstavljala kontakt s drugim svijetom. Nama je važna da složi komadiće histarske povijesti. 'Oni su oprani, dobili su inventarne brojeve, došli su na tu veliku izložbu koju pripremamo u četvrtak', kazao je Komšo. I time su postali najbrži putnici. Od mjesta pronalaska, vađenja do samog izlaganja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene