Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Događanja ispod površine

Pronađen izvor? Nešto misteriozno i vruće vreba ispod površine antarktičkog leda

Antarktika (Foto: AFP)
Antarktika (Foto: AFP) Foto: Afp
NASA poručuje da su možda pronašli izvor čudnog grijanja.

Nešto misteriozno i vruće vreba ispod površine antarktičkog leda, piše Independent.  A iz NASA-e poručuju da su možda pronašli izvor tog čudnog grijanja - podizanje abnormalno vruće stijene koja leži duboko ispod površine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Držite se uputa Očekuju se paklene vrućine: Hitna služba objavila važna upozorenja Uživanje u hladu Lokalne nestabilnosti Provjerite kakvo nas vrijeme očekuje: Meteorolog upozorava na što moramo paziti ovih dana

Toplina uzrokuje rastapanje i pucanje leda što rezultira stvaranjem rijeka i drugih poremećaja na Antarktiku.

Prije 30-ak godina znanstvenik sa Sveučilišta Colorado Denver rekao je kako bi se mogao pojaviti svojevrsni plašt pod kontinentom poznat kao Marie Byrd. Ta je hipoteza pomogla objasniti neka čudna obilježja viđena na ledu poput vulkanske aktivnosti.

Vruća stijena iz Zemljina plašta izvire kroz uske tokove, a zatim se širi ispod kore. Budući da je sam materijal vruć kora "otiče". Ova pojava objašnjava primjerice zašto neka mjesta poput Hawaja ili Yellowstonea imaju ogromne količine geotermalne aktivnosti iako su daleko od ruba tektonske ploče.

Ipak, ovo je ideja u koju su i sami znanstvenici teško vjerovali jer, kako je objasnila Helene Seroussi iz NASA-inog laboratorija, nije joj bilo jasno kako se pored tolike količine topline na vrhu i dalje nalazi led.

Kako bi provjerili ideju, znanstvenici su se odlučili upotrijebiti najnovije tehnologije. Razvili su model plašta kako bi proučili koliko će geotermalne topline biti potrebno da se objasni ono što se događa na Mary Byrdu.

Usporedili su teorijski model s podacima iz NASA-inih misija na Antarktiku i došli do uvjerenja da se ispod površine nalazi plašt prepun pritiska i topline koji je formiran puno prije nego se pojavila ledena ploča.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene