Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon radnog vremena

PROMJENE U ZDRAVSTVU Liječnici mogu raditi i u bolnici i kod privatnika ili u dvije bolnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema novim izmjenama, liječnici smiju raditi kod privatnika, ali i u drugim bolnicama. Liječnici poručuju pacijentima kako straha od premorenosti nema, jer privatno rade tek dva puta tjedno i to poslijepodne kada su ionako slobodni.

Doktor Dubravko Lepušić već 10 godina radi i u bolnici i privatno. 'Onako kako ja konkretno radim to je jednom, eventualno, dva puta tjedno poslijepodne. Izvan radnog vremena', kaže dr. Lepušić.

Pročitajte i ovo Zdravstvo, ilustracija - 2 Subvencije za ostanak Pogledajte kako ova županija planira doskočiti kroničnom nedostatku liječnika: "Ona je to vidjela i u roku od mjesec dana došla je kod nas" Danijel Šota Stanje na Hitnoj Je li slučaj malog Gabrijela potaknuo mjerodavne da se trgnu? Predsjednik sindikata hitne pomoći kaže: "Nije se baš puno pomaknulo"

Svjestan je da ima nekih kolega koji zlorabe to što rade kod privatnika, pa tamo naručuju svoje pacijente. 'Znam da je proteklih godina bilo problema od strane kolega. Znam da je bilo problema u smislu neadekvatnog rada, da ne kažem, bježanja s posla i ovakvih nekakvih stvari. No, gledajte, sve je to stvar kontrole. Ja se uvijek znam našaliti pa reći - pa nećemo valjda zabraniti u gradu sve semafore ako netko prođe kroz jedno crveno svjetlo', dodaje Lepušić.

Svoj posao u bolnici i u privatnoj poliklinici uredno obavlja i doktor Goran Hauser. 'Privatna praksa i javno zdravstvo nisu nikakva konkurencija nego su u stvari samo komplementarne djelatnosti gdje se nadopunjavaju i gdje nam u stvari privatna praksa može pomoći da na neki način oslobodimo više mjesta za pacijente u bolnici', kaže dr. Hauser.

Da bi liječnik dodatno radio mora ispuniti određene uvjete - mora odraditi svoj maksimum prema ustanovi koji je određen ugovorom. 'A onda u svoje slobodno vrijeme uz dozvolu njegovog predstojnika i ravnatelja ustanove, on ima pravo raditi. Dakle, od naših 600 liječnika, u ovom trenutku sam potpisao tridesetak ugovora', kaže ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice.

Tehnički ministar zdravlja, koji je izmjene i uveo kaže kako nema straha od premorenosti liječnika zbog rada na dva mjesta. 'Koliko puta smo zapravo isticali jednu licemjernost o tome hoće li biti preumorni ili ne. O tome ako mogu kopati vinograd popodne i nema problema', pita se ministar Nakić.

Novim Pravilnikom liječnik može raditi kod privatnika ili u drugoj bolnici. 'Periferne ambulante po malim mjestima i male bolnice na određenim mjestima s određenim Odjelima upravo funkcioniraju zahvaljujući mogućnosti liječnika da rade dvojno, odnosno, u drugoj ustanovi', kaže Ivana Šmit iz HUBOL-a.

Jer na taj način, poručuju liječnici - zdravstvena usluga jednako je dostupna svim pacijentima.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene