447946
447946
447946
447946
447946

PROMJENE U ZDRAVSTVU Liječnici mogu raditi i u bolnici i kod privatnika ili u dvije bolnice

  • , 25.08.2016., 20:20
  • Autor:
  • komentara

Prema novim izmjenama, liječnici smiju raditi kod privatnika, ali i u drugim bolnicama. Liječnici poručuju pacijentima kako straha od premorenosti nema, jer privatno rade tek dva puta tjedno i to poslijepodne kada su ionako slobodni.

 
 
 
 
Dopunski rad liječnika (Video: Dnevnik Nove TV)
Dopunski rad liječnika (Video: Dnevnik Nove TV)

Doktor Dubravko Lepušić već 10 godina radi i u bolnici i privatno. 'Onako kako ja konkretno radim to je jednom, eventualno, dva puta tjedno poslijepodne. Izvan radnog vremena', kaže dr. Lepušić.

Svjestan je da ima nekih kolega koji zlorabe to što rade kod privatnika, pa tamo naručuju svoje pacijente. 'Znam da je proteklih godina bilo problema od strane kolega. Znam da je bilo problema u smislu neadekvatnog rada, da ne kažem, bježanja s posla i ovakvih nekakvih stvari. No, gledajte, sve je to stvar kontrole. Ja se uvijek znam našaliti pa reći - pa nećemo valjda zabraniti u gradu sve semafore ako netko prođe kroz jedno crveno svjetlo', dodaje Lepušić.

Svoj posao u bolnici i u privatnoj poliklinici uredno obavlja i doktor Goran Hauser. 'Privatna praksa i javno zdravstvo nisu nikakva konkurencija nego su u stvari samo komplementarne djelatnosti gdje se nadopunjavaju i gdje nam u stvari privatna praksa može pomoći da na neki način oslobodimo više mjesta za pacijente u bolnici', kaže dr. Hauser.

Da bi liječnik dodatno radio mora ispuniti određene uvjete - mora odraditi svoj maksimum prema ustanovi koji je određen ugovorom. 'A onda u svoje slobodno vrijeme uz dozvolu njegovog predstojnika i ravnatelja ustanove, on ima pravo raditi. Dakle, od naših 600 liječnika, u ovom trenutku sam potpisao tridesetak ugovora', kaže ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice.

Tehnički ministar zdravlja, koji je izmjene i uveo kaže kako nema straha od premorenosti liječnika zbog rada na dva mjesta. 'Koliko puta smo zapravo isticali jednu licemjernost o tome hoće li biti preumorni ili ne. O tome ako mogu kopati vinograd popodne i nema problema', pita se ministar Nakić.

Novim Pravilnikom liječnik može raditi kod privatnika ili u drugoj bolnici. 'Periferne ambulante po malim mjestima i male bolnice na određenim mjestima s određenim Odjelima upravo funkcioniraju zahvaljujući mogućnosti liječnika da rade dvojno, odnosno, u drugoj ustanovi', kaže Ivana Šmit iz HUBOL-a.

Jer na taj način, poručuju liječnici - zdravstvena usluga jednako je dostupna svim pacijentima.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se