Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Foto: Mljekari traktorima krenuli na prosvjed u Zagreb

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proizvođači mlijeka iz Varaždinske i Međimurske županije s oko 200 traktora prijepodne su krenuli iz Turčina pored Varaždina prema Zagrebu na prosvjed kojim će od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva zatražiti povećanje otkupne cijene mlijeka i veće subvencije.

Nije u pitanju sama otkupna cijena mlijeka, već tražimo od resornog ministarstva i hrvatske Vlade da normalizira cijenu svih parametara unutar procesa proizvodnje mlijeka, izjavio je Stjepan Bistrović, predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, u čijoj se organizaciji održava prosvjed.

Pročitajte i ovo Zgrada - 2 čeka se stambena strategija Mladi sve teže do prve nekretnine, reporter izračunao kad i što točno mogu kupiti prosvjed seljaka prosvjed seljaka Poljoprivrednici izlaze na ulice: "Zapali smo i sad nas traktorima na cesti treba izvlačiti"

Nameti poljoprivrednicima i cijene repromaterijala su nesrazmjerne u odnosu na cijenu mlijeka. Jednostavno tražimo da se na tom tržištu uspostavi red, kaže Bistrović te ističe da je današnji dolazak traktora u Zagreb samo miran prosvjed upozorenja.

Svjestan sam da je ljetno vrijeme i da je Sabor raspušten do jeseni, no neke stvari se ipak mogu napraviti. Ako današnji prosvjed ne poluči rezultate članovi našeg Saveza spremni su na prosvjede većih razmjera, a moguća je i blokada cijele zemlje, upozorava Bistrović.

Na probleme mljekara upozorava i Ivan Galović iz Vinice koji ističe da je za spas proizvođača mlijeka potrebno povisiti otkupnu cijenu mlijeka sa sadašnjih dvije na tri kune po litri.

Varaždinskim i Međimurskim proizvođačima mlijeka tijekom puta pridružit će se proizvođači mlijeka iz Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-Križevačke i Zagrebačke županije, a najavljen je i dolazak traktora iz Karlovačke županije.

Organizatori stoga očekuju da bi se prosvjedu moglo odazvati više od 400 traktorista.

Zbog udaljenosti proizvođači mlijeka iz Istarske županije pružit će potporu kolegama prosvjedom ispred zgrade županije u Pazinu.

Međutim, izostat će dolazak slavonskih poljoprivrednika. Iako su predstavnici proizvođača mlijeka iz Osječko-baranjske županije zagovarali prosvjed, nekoliko dana prije prosvjeda odlučili su da to nije najbolji način izražavanja nezadovoljstva, rekao je Bistrović koji ne zna koji su razlozi takve odluke.

Dolazak prosvjednika do zgrade Ministarstva u Vukovarskoj 78 planiran je za 14,30 sati.

I karlovački proizvođači mlijeka dolaze traktorima na prosvjed

Šezdesetak stočara iz Karlovačke županije krenulo je oko 11 sati u koloni traktorima u Zagreb da zajedno s drugim predstavnicima Hrvatskoga saveza udruga proizvođača mlijeka prosvjeduju i zajednički uruče ministru poljoprivrede, ribarstva i ruralnoga razvoja Božidaru Pankretiću pismo s osam zahtjeva za poboljšanjem uvjeta za proizvodnju mlijeka i obuzdavanje troškova.

Prije polaska na traktorski prosvjed stočari Karlovačke županije okupili su se pred zgradom Županije i županu Ivici Horvatu uručili pismo sa zahtjevima da ozbiljno i brzo poradi na povratku statusa "težih uvjeta gospodarenja" te da se proizvođačima mlijeka isplati obećana refundacija od 30 lipa po proizvedenoj litri mlijeka za 2007.

Predsjednik Udruge Zdenko Močnik također je zatražio da se prostorni planovi prilagode potrebama gradnji novih farmi i proširivanju postojećih farmi u naseljenim mjestima, te da se postojeće farme mogu upisati u Registar.

Prosvjednici traže i konačno rješavanje pitanja privatizacije KIM-a koji zbog dugogodišnjih problema redovito kasni s isplatama, a sada duguje kooperantima novce za svibanj.

Župan Horvat kazao je kako kao predsjednik Nadzornog odbora KIM-a raspolaže s informacijama da će privatizacija KIM-a od Dukata biti sigurno završena do kraja rujna. Obećao je također da će s resornim ministarstvima Županija ozbiljno raditi na svim zahtjevima proizvođača mlijeka.

U izjavi medijima Močnik je upozorio kako je i u zemljama EU cijena mlijeka kontrolirana, ali se tamo uzimaju u obzir stvarni troškovi proizvođača.

Na svojem primjeru pokazao kako mu je ovoga ljeta proizvodnja mlijeka došla na "čistu ništicu" pa će, ako se ulazni troškovi ne smanje ili otkupna cijena mlijeka ne poveća, do kraja godine sigurno biti nerentabilna.

Takva politika cijena vodi odumiranju sela, a država bi morala učiniti sve da se povećaju obrađene površine u Hrvatskoj i vrati stanovništvo na područja koja odumiru, ističe Močnik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene