Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Domaća piletina i dalje tražena

Je li salmonela otkrivena u mesu opasna?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrsta salmonele koja je pronađena u nekoliko domaćih proizvođača piletine - salmonela infantis - razlog je prepucavanja između proizvođača i inspekcija.

Dok se proizvođači pozivaju na europsku uredbu koja tu bakteriju nema na zabranjenoj listi, inspekcije i ministar poljoprivrede pozivaju se na hrvatske kriterije i tvrde - ta je salmonela opasna. Zanimljivo - Hrvatska nema u zakonu mnogo riješenih stvari.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Strože kontrole Salmonela pronađena 67 puta, ali potrošači nisu znali! Kreće masovni nadzor Slika nije dostupna Nakon pojave salmonele PROVJERILI SMO Koliko se kontrolira hrana koju uvozimo

Domaća piletina i dalje je tražena, a trgovci uvjeravaju kako je meso prošlo sve kontrole.

"Mi smo maleni i kod nas prije nego pile iziđe iz klaonice ima detaljan pregled“, kaže prodavačica Ana Jurač i dodaje kako se obavlja i pregled za salmonelu infantis.

Upravo ta vrsta salmonele pronađena je u nekoliko domaćih proizvođača. Branili su se tvrdnjom da u zakonu ne stoji da je ta vrsta bakterija opasna. Ministar poljoprivrede im uzvraća.

Tolušić: "Skuahjte ručak pa mi se javite"

"Svi oni koji misle da ova salmonela nije škodljiva predlažem da to zaraženo meso naprave jedan ručak pa neka mi se jave sutra u isto ovo vrijeme“, kaže ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Iako uredba Europske komisije taj soj salmonele ne zabranjuje, sanitarna inspekcija meso zaraženo tom bakterijom povlači s tržišta.

"Sanitarna inspekcija je temeljem Procjene rizika i Zakona o hrani donijela mjere povlačenja s tržišta i zbrinjavanja nesukladne hrane te je podigla optužne prijedloge“, poručuju iz Sanitarne.

U ministarstvu poljoprivrede kažu, europska uredba dopušta državi članici da sama odluči što će zabraniti.

"Pridržavamo se propisa EU, hrvatskih zakona i procjene rizika što nam dopuštaju rezolucije vijeća Europe, ništa drugo“, kaže Tolušić.

Agencija za hranu: "Postoji rizik za zdravlje"

Da postoji rizik za zdravlje tvrde i u Agenciji za hranu.

"Taj soj je opasan jednako kao i sve ostale salmonele i enteritidis i tifimurium koje su i navedene u uredbi“, kaže Birigita Hengl, načelnica odjela za procjenu rizika Hrvatske agencije za hranu.

Očekuje i da će svoja pravila uskoro promijeniti i Europska unija.

"U trenutku kad uvide da se broj ljudi oboljelih od salmonele infantis povećava kao i da se povećava njena prisutnost kako u primarnoj proizvodnji tako i u mesu peradi“, kaže Hengl.

U ministarstvu poljoprivrede objašnjavaju i da Europska uredba ne propisuje ni utvrđivanje salmonele u jajima - a nedavno smo imali smrtni slučaj upravo zbog salmonele u jajima.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene