451097
451097
451097
451097
451097

'Zgrozili smo se vidjevši zaštitare na fakultetu. Nisu se događali incidenti'

  • , 22.09.2016., 21:26
  • Autor:
  • komentara

Gošća Dnevnika Nove TV bila je dr. sc. Gordana Kuterovac Jagodić, redovna profesorica na Filozofskom fakultetu.

 
 
 
 
Gošća Dnevnika prof. Gordana Kuterovac Jagodić (Video: Dnevnik Nove TV)
Gošća Dnevnika prof. Gordana Kuterovac Jagodić (Video: Dnevnik Nove TV)

Rijetko kada dekan studentu zabrani odlazak u knjižnicu i tako mu onemogući rad. No, to se danas dogodilo. Filozofskim fakultetom paradiraju zaštitari, profesori u pomoć zovu policiju, studenti ne mogu ni do referade. Dekan šuti, rektor šuti. O situaciji na fakultetu reporterka Martina Bolšec Oblak razgovarala je s Gordanom Kuterovac Jagodić, redovnom profesoricom na Filozofskom fakultetu.

I Vi ste danas napustili ovu sjednicu Vijeća... Radite ovdje već 25 godina, studenti Filozofskog ne bune se prvi put... Je li ikad bilo baš ovakva situacija?

'Koliko mene sjećanje služi takva situacija još nije bila nikada. Naime, naši studenti su spremni i uvijek su spremni za argumentiranu raspravu i za kritičko iznošenje svojeg mišljenja. Međutim, nismo nikada doživjeli, niti su oni ikada bili sprječavani da to učine na organiziran, struktiriran način unutar prostora našeg fakulteta'.

Plenum se primjerice, jučer po prvi put održao vani. Prije je to bilo u onoj dvorani koja je već kroz povijest dobro poznata.

'Tako je. Legendarna dvorana 7 je poznata od Hrvatskog proljeća nadalje. U njoj se događaju svi najvažniji svečani događaji i nastava na našem fakultetu i trebao se održati plenum. Naime, već 209 puta on se održao, jučer je trebao 210. put, međutim sudionici su naišli na zatvorena vrata'.

Zatvorena su bila vrata i knjižnice i referade. Zapravo, na njima su bili zaštitari. Kakva je Vama osobno situacija raditi na fakultetu?

'Mi smo se prije 10-ak dana zgrozili vidjevši zaštitare jer nam nikako nije bilo jasno koji je razlog tome. Naime, nismo vidjeli nikakve opasnosti po imovinu ili ljude. Znači, nisu se događali incidenti koji bi zahtijevali bilo kakve zaštitne mjere koje nisu uobičajene'.

Kako bi se ova situacija po Vašem mišljenju trebala razriješiti? Kada bi mogao doći kraj ovakvoj situaciji?

'Mi se kao inicijativa članova i zamjenika Vijeća, koji se ne slažu i traže ostavku ovog dekana, zalažemo za to da se Vijeće ponovno legalno sastane. Znači, ne kao danas, bez predstavnika studenata nego s njima. I da onda u tom punom sastavu nastavimo postupak kojeg smo pokrenuli u lipnju, a to je postupak o razrješenju dekana, koji je sada spriječen ovim drugačijim, naglim razvojem događaja'. 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se