Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počelo suđenje za slučaj 'Indeks'

Indeks: Profesor priznao krivnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Županijskom sudu u Zagrebu počelo je suđenje za šesnaestero optuženih u slučaju Indeks vezanom za protuzakonite upise na Fakultet prometnih znanosti.

Od profesora je jedino drugooptuženi Krešimir Somek priznao krivnju zbog upisa preko veze troje studenata. Krivnju je priznao i student Franjo Marinčić za sve točke USKOK-ove optužnice. No, iako su priznali sve što im se stavlja na teret Somek i 16-optuženi Marinčić nisu željeli odgovarati na pitanja.

Pročitajte i ovo Kazna za parkiranje Pula 15 eura Bizaran slučaj u Puli: Županijski tužitelj pod istragom zbog kazne za parkiranje Državno odvjetništvo Republike Hrvatske - 2 Zlouporaba položaja i ovlasti USKOK pokrenuo istragu protiv zamjenice općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu

Someka se tereti da je od kolovoza do početka rujna 2007., na poticaj svog prijatelja, tajnika zagrebačkoga vaterpolskog kluba 'Mlados' Ivice Markovića i još dvije osobe, među kojima je i majka jednog od kandidata za upis, nezakonito posredovao kako bi se vaterpolist Ivan Buljubašić i još dvojica studenata upisali na fakultet.

U sudnici će se pregledati i USKOK-ove snimke tajnog praćenja

Suđenje se nastavlja 20. ožujka kada će sud odlučiti o dokaznim prijedlozima tužiteljstva koje je, među ostalim, zatražilo da se u sudnici pregledaju i preslušaju snimke tajnog praćenja na kojima USKOK temelji svoju optužnicu.

Nakon akcije Indeks vodile su se tri istrage o korupciji na zagrebačkom Ekonomskom i Prometnom fakultetu. U ostala dva slučaja profesore, posrednike i studente tereti se za 'kupovinu', odnosno 'prodaju' ispita. Već u fazi istrage doneseno je nekoliko presuda studentima koji su priznali davanje mita i nagodili se s USKOK-om o uvjetnim kaznama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene