Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na tržnicama protiv fiskalizacije

'Neka Linić dođe k nama pa da vidi što mi radimo!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od prvog srpnja fiskalne blagajne trebale bi stići i na tržnice na otvorenom. Fiskalni računi trebali bi se izdavati i kad kupite voće ili povrće ili pak ribu iako mnogi ističu kako na otvorenim tržnicama nema uvjeta za moderne fiskalne blagajne s internetskom vezom.

Nitko još na splitskom pazaru nije nabavio fiskalnu blagajnu, svi još čekaju što će biti do prvog srpnja. U Poreznoj upravi tvrde da ne mogu davati nikakve informacije dok se ne donese zakon o PDV-u koji bi trebao stupiti na snagu prvog srpnja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poruka Liniću s Pazara: 'Samo Hajduk živi vječno, a tvoje kase do izbora!' Slika nije dostupna Ostavili prazne štandove Vukovar: Prodavači s tržnica prosvjedovali protiv fiskalizacije

Prodavači na tržnicama ističu kako oni rade i po kiši i po vjetru, a na tržnicama je često i cjenjkanje, nekad se možete i dobro pogoditi na licu mjesta, cijene se spuštaju pri kraju radnog dana jer često prodavači nemaju gdje skladištiti voće i povrće, pa će dati svoju robu i za manje novca.

Od fiskalizacije bi trebali biti, kako sada stvari stoje, izuzeti mali proizvođači koji prodaju svoju robu i koji imaju registrirano obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.

>> Prodavači na tržnicama protiv fiskalizacije!

Na spomen fiskalnih blagajni na splitskom pazaru svi su ljutiti. 'Neka gospodin Linić dođe ovako držati kišobran kada bude ovako puhalo, a ne udarati račun u blagajnu. 'Neka dođe on u Split, neka bude s nama od šest do podne, neka vidi što mi radimo', kazala je Silvana Kunac, prodavačica na Pazaru.

A i običaj je da se na pazaru cjenka, spuštaju cijene, a nisu svi sigurni ni da bi svladali novu tehnologiju. 'Mi ne znamo ni raditi s tim. Dobro, naučili bi se, ali nama to ne treba', kazuala je prodavačica Janja Križen.

Od fiskalnih blagajni bi trebali biti izuzeti registrirani proizvođači koji prodaju svoje proizvode. No, i na ribarnici tvrde da je za njih to nepraktično. 'Zato što su mokre ruke cijelo vrijeme. Ako radite, znači da bi trebalo dvoje ljudi raditi - prodavač bi prodavao, a netko drugi bi trebao na blagajni raditi jer ne možete s mokrim rukama raditi na blagajni', kazao je jeda prodavačica. I Udruga hrvatskih tržnica smatra da još ne postoje uvjeti.

Iz udruge hrvatskih tržnica već su nedavno poručili neka im naši europarlamentarci donesu račun s neke tržnice na otvorenom u Bruxellesu , pa onda mogu dalje razgovarati. Do sada se ministarstvo financija pokazalo neumoljivim kad je o fiskalizaciji riječ. No, tek ćemo vidjeti kako će to funkcionirati od prvog srpnja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene