270027
270027
270027
270027
270027

Prodanović: Na Čačića se može primijeniti institut oprosta, pomilovanja i smanjenja kazne

  • , 10.01.2013., 22:34
  • Autor:
  • komentara

Odlukom hrvatskog suda Radimiru Čačiću može se izreći ista ili blaža kazna odnosno u odnosu na njega može se primijeniti institut oprosta, pomilovanja i smanjenja kazne uz suglasnost mađarske strane, navodi njegov odvjetnik Čedo Prodanović u priopćenju.

 
 
 
 

Prodanović ocjenjuje da su se u javnosti pojavile kontroverzne interpretacije uvjeta pod kojima je mađarsko Ministarstvo pravosuđa ustupilo izvršenje presude izrečene Radimiru Čačiću, a shodno Konvenciji Vijeća Europe o transferu osuđenih osoba iz 1983. godine, te podsjeća da je mađarsko Ministarstvo pravosuđa 20. prosinca 2012. godine ustupilo postupak izvršenja kazne hrvatskom pravosuđu.

>> Mađarska presuda Čačiću stigla na zagrebački Županijski sud

Taj postupak (egzekvatura) se u skladu s odredbama Konvencije provodi tako da se najprije ispitaju pretpostavke za preuzimanje predmeta, a potom se donosi domaća presuda kojom se strana kazna zamjenjuje kaznom po domaćem pravu na način da je domaći sud vezan činjeničnim utvrđenjima strane presude, kazna zatvora se ne može zamijeniti novčanom kaznom i osuđenik domaćom kaznom ne smije biti stavljen u teži kaznenopravni položaj, navodi Prodanović.

Uz navedeno, Ministarstvo pravosuđa Mađarske je u skladu s Konvencijom postavilo uvjet da odluka hrvatskog suda podliježe naknadnoj suglasnosti mađarskog ministarstva.

U konkretnom slučaju, zaključuje Prodanović, to znači da se odlukom hrvatskog suda Radimiru Čačiću može izreći ista ili blaža kazna odnosno da se u odnosu na njega može primijeniti institut oprosta, pomilovanja i smanjenja kazne uz suglasnost mađarske strane. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se