Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trend sve skuplje hrane

Prodajne cijene hrane deset puta veće od proizvodnih!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čini li vam se, kada idete u trgovinu, da je hrana sve skuplja? Hrvatska, nažalost, u korak prati negativne svjetske trendove sve skuplje hrane.

Cijene u maloprodaji deset puta premašuju cijene proizvodnje. Europska unija, a nadamo se i Hrvatska kao njezina nova članica, odlučila je tomu stati na kraj.

Pročitajte i ovo Cijene na tržnici Na zagrebačkom Dolcu Rastu cijene hrane, građani na placu negoduju: "Nekad ste za 200 kuna mogli kupiti punu vrećicu" Konferencija o hrani Održana konferencija Cijena hrane pod udarom inflacije: "Energetska tranzicija trajat će duže od 10 godina"

'Mi u Hrvatskoj nemamo onih koji umiru od gladi, nemamo nekakvu značajnu brojku, ali znamo svi da imamo ljude koji zbog malih primanja imaju velikih poteškoća u nabavljanju namirnica svaki dan', kaže Miroslav Božić iz Ministarstva poljoprivrede.

Hrvati jedu 10 posto jeftiniju hranu

Prosječnoj je obitelji sve teže kupiti osnove živežne namirnice. 'Meso je dosta skupo, kruh isto tako, mlijeko. To je ono što je svaki dan potrebno. Plaće su kod nas jako niske i to je uzrok tome', tvrde Julijana i Ivan Bubalo iz Zmajevaca.

Slaba je utjeha Hrvatima to što jedu u prosjeku 10 posto jeftiniju hranu od građana Europske unije. Zbog visokih cijena u maloprodaji pred zid su dovedeni potrošači, ali i proizvođači hrane.

Europska unija je odlučila obračunati se s trgovcima. 'Tražit će se što više kratkih putova ,izravne prodaje. Mogućnost da poljoprivrednici dođu u kontakt s potrošačem', tvrdi Miroslav Božić. Kao članica Unije takve će trendove morati slijediti i Hrvatska. Danas je u svijetu gotovo milijarda gladnih, a proizvodi se 10 posto hrane više od svjetskih potreba.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene