Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Kao rijetki dijamant"

Bizarna priča iz Zagreba: Građani se zbog vodomjera ne mogu useliti u kuće i stanove - "Problem bi mogao eskalirati"

Aktualno Galerija Nema vodomjera - 4 Nema vodomjera - 4 Foto: DNEVNIK.hr Nema vodomjera - 3 Nema vodomjera - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nema vodomjera - 2 Nema vodomjera - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nema vodomjera - 1 Galerija 1/4 >>
Još jedan bizaran dokaz kako gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i Možemo! vode Grad. Raste broj onih koji se ne mogu useliti u kuće i stanove jer je zapelo kod vodomjera. Mnogima je upravo taj problem doveo u pitanje kredite, APN i životne planove u Zagrebu. Što se događa, istražila je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić Brunović.

Osam mjeseci obitelji su čekale da se usele u gotovu zgradu.

"Danas-sutra, danas-sutra i tako je to trajalo 120 dana. Recite vi sad - zgrada je gotova, a mi smo tehnički pregled morali odgoditi sigurno za dva mjeseca zbog tih vodomjera jer nismo mogli planirati da ljudi usele za Uskrs, nego je to bilo pred sami Uskrs, donošenje vodomjera, tehnički pregled", navodi investitor Dragan Martinović.

Bez vodomjera zgrada ne može dobiti uporabnu dozvolu. Martinović sada gradi novu zgradu i za vodomjer kaže da će biti sretan ako ga dobije do Božića.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Veliki intervju Tomašević najavio zaokret u vezi s otpadom i niz drugih promjena: Za obnovu čak 85 milijuna eura

"Nekad smo mogli priključke dobiti u 25 dana do mjesec dana. Zašto je to tako da se danas treba čekati, kao neki rijetki dijamant, po nekih sto dana, to mi nije jasno", dodaje.

U Zagrebu, čini se, jesu rijetki dijamanti. "Bio je problem s javnom nabavom, DKOM je poništio žalbu, tako da bi se to sad trebalo riješiti, odnosno stabilizirati", navodi Tomašević.

Problem bi mogao eskalirati

Njihov koalicijski partner ne vjeruje da će se to tako lako stabilizirati. Kaže da je to veliki problem koji može eskalirati i ugroziti funkcioniranje zagrebačke vodoopskrbe.

"Vodoopskrba i odvodnja u veljači ove godine imala je više od 80 tisuća vodomjera koji nisu ispravni odnosno stariji su od 5 godina. Naime, kad je stariji od 5 godina, on mora biti zamijenjen", upozorava Renato Petek, zastupnik u Gradskoj skupštini.

Pročitajte i ovo Zagreb, nepokošeni grad - 5 zeleni plan za metropolu Zagreb - nepokošeni grad: "Građani nas zovu zbog alergija, nikada nije bilo ovako"

Nemaju dovoljno ni za zamjenu postojećih. Građani se čak mogu žaliti na račune za vodu jer nitko ne može provjeriti mjeri li vodomjer pravilno potrošnju vode.

Neki vodomjer čekaju devet godina. Koriste vodu iz bunara i ne plaćaju račune za vodu jer nemaju vodomjer. Grad je tu na gubitku, ali očito da im se ne žuri ,što se ne može reći i za ljude koji su zbog njih na mukama.

Cijeli prilog pogledajte u videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene